Opinie

‘Kies in de Golf de weg van de diplomatie’

Ondanks de recente gebeurtenissen in de Straat van Hormuz moet Nederland er niet toe overgaan een fregat naar de regio te sturen, betoogt May-May Meijer, voorzitter Peace SOS Nederland, in dit opiniestuk. 

De Britse olietanker Stena Impero werd in de Straat van Hormuz in beslag genomen door Iran.Beeld Getty Images

Naar verwachting beslist het kabinet half augustus of Nederland een fregat naar de Straat van Hormuz stuurt, tussen de Perzische Golf en de Golf van Oman. De Verenigde Staten hebben bond­genoten, waaronder Nederland, gevraagd een bijdrage te leveren aan de beveiliging van de scheepvaart in de Straat van Hormuz en Bab-el-Mandab, de ­zeestraat tussen Djibouti en Jemen. Door de Straat van Hormuz worden grote hoeveelheden olie van het Midden-Oosten naar de rest van de wereld vervoerd.

Vergelding

Het verzoek van de VS volgt op een reeks ernstige incidenten rond de Straat van Hormuz. Vorige week werd een olietanker, varend onder Britse vlag, door Iran gekaapt. De Britse marine hield eerder in Gibraltar een Iraanse super­tanker aan. Vorige maand schoot Iran een Amerikaanse drone uit de lucht.

Iran zei dat die boven het Iraanse luchtruim vloog, volgens de Amerikanen vloog de drone boven de Straat van Hormuz. President Trump wilde deze actie militair vergelden, maar zag daar ­gelukkig op het laatste moment van af.

De relatie tussen de VS en Iran is gespannen, sinds Donald Trump zich terugtrok uit het nucleaire akkoord met het land (het Joint Comprehensive Plan of Action) en Iran sancties oplegde. De Iraanse bevolking heeft erg te lijden onder die sancties.

Shirin Ebadi, in 2003 de Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, beschreef samen met haar Amerikaanse evenknie Jody Williams in een opinieartikel in The New York Times onlangs wat dit zoal voor de Iraanse bevolking betekent. De prijs van voedsel is enorm gestegen, waardoor vlees en groente onbetaalbaar zijn geworden voor gewone mensen.

Maximale diplomatie

Samen pleitten Ebadi en Williams voor het beëindigen van de hoog oplopende spanningen tussen de VS en Iran. Zij zien graag de-escalatie door middel van maximale diplomatie. Iran wil dat de economische sancties worden opgeheven en de VS wil dat Iran niet de beschikking krijgt over nucleaire wapens.

Laten we die weg van vrede zoeken. Nederland kan zijn trouwe en machtige bondgenoot de Verenigde Staten van dienst zijn door er samen met andere EU-landen voor te zorgen dat het land zich weer aansluit bij het nucleaire ­akkoord of dat er een nieuw nucleair akkoord komt, wederom onder toeziend oog van de International Atomic Energy Agency (IAEA). De Europese Unie kan hierbij een intermediair zijn tussen de Verenigde Staten en Iran.

De EU kan in ieder geval vragen aan president Trump wat Europa kan doen om te helpen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran te verminderen. Of hem vragen hoe naar zijn mening een nieuw nucleair akkoord tussen Iran, de vijf permanente leden van de VN ­Veiligheidsraad en Duitsland eruit zou kunnen zien.

Vreedzaam

Het komt in deze gespannen situatie voor Iran waarschijnlijk bedreigend over als de VS en bondgenoten voor de beveiliging van de scheepvaart in de Straat van ­Hormuz willen zorgen. Ik kan me voorstellen dat het beter is de beveiliging van de ­scheepvaart over te laten aan een neutralere partij, ­zoals de Verenigde Naties, zodat de ­spanning tussen de VS en Iran niet verder oploopt.

Het is raadzaam dit met Iran en Oman te overleggen, tenslotte ­behoren de territoriale wateren rond de Straat van Hormuz hun toe. Ook al varen er regelmatig marineschepen door deze zeestraat zonder daarvoor toestemming te hebben gevraagd aan een van beide landen.

Tot slot kan het verminderen van de spanning tussen de VS en Iran bijdragen aan het vreedzaam beëindigen van de oorlog in Jemen. De VS kan bondgenoot Saoedi-Arabië manen zich te houden aan het door de VN geleide vredes­proces in Jemen en Iran kan op zijn beurt de rebellen van Ansar Allah (Houthi-rebellen) aansporen hetzelfde te doen.

Kortom, laten wij ons verenigen voor vrede, zodat er een wereld komt waarin alle kinderen kunnen spelen. 

May-May Meijer, voorzitter Peace SOS Nederland.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden