Proefles

Kickboksen in Amsterdam: dat is hard bikkelen

De stad wemelt van de cursussen en workshops. Maar welke zijn de moeite waard? Het Parool neemt de proef op de som. Vandaag: kickboksen.

Beeld van een kickboksles bij Fitness Zuidas. Beeld Fitness Zuidas
Beeld van een kickboksles bij Fitness Zuidas.Beeld Fitness Zuidas

Terwijl ik nog eens frunnik aan het klittenband van mijn onwelriekende huurscheenbeschermers, beent om klokslag zeven uur de boomlange kickboksinstructeur binnen. Ah, nu krijgen we vast eerst een fascinerende uiteenzetting van de geschiedenis van het kickboksen, denk ik verheugd, terwijl ik naar voren strompel.

Niet dus: met een welgemikte vuistslag knalt de instructeur wat pomptrance op de muziekinstallatie aan en start de warming-up met een streng 'Go!' Vervolgens blijkt het aloude spreekwoord weer eens waarheid te zijn: de een zijn warming-up is de ander zijn bootcamp.

De razendsnelle opmars van kickboksen is opmerkelijk te noemen. Wat een paar jaar geleden nog werd gezien als intimiderende vechtsport voor straatcriminelen, is nu wekelijks vaste prik bij je buurvrouw van middelbare leeftijd, die zich verder voornamelijk bezighoudt met het vervaardigen van wenskaarten van theezakjes. Weinig andere sporten kennen zo'n heftige verschuiving in imago.

"Zijn de warming-ups altíjd zo pittig?" vraag ik rood aangelopen aan een mededeelnemer, terwijl ik steun zoek tegen een muur. Het antwoord is ja: de warming-ups zijn altijd zo pittig.

Vijftien minuten lang wisselen push-ups, sit-ups en jumping jacks zich in een moordend tempo af: voor menigeen al voldoende fitness voor de hele week, maar na een pauze van wat aanvoelt als twee nanoseconden begint de les pas écht.

Dit is bikkelen. Hárd bikkelen.

No-nonsense
Toch is dat exact de bedoeling. Kickboksen is een uiterst effectieve full body work-out waarbij je al je spieren tot het maximale uitput, en door je een uur zo te focussen op het fysieke, zou je stadse, volle hoofd als vanzelf leegstromen gelijk een uur mindfulness. Weerbaar worden, met een gespierd lijf en een kabbelend ­gevoelsleven als ­gevolg: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Het aantal kickboksscholen stijgt en het aanbod is gevarieerd: van smoezelige achterafschooltjes, waar het zweet nijdig van de muren gutst, tot luxe scholen, waar de oefenzakken na elke les met een limoentjesfris vochtig doekje even worden afgeveegd.

Fitness Zuidas in Buitenveldert is de middenmoter: toegankelijk, maar alles oogt precies ongepolijst en no-nonsense genoeg om toch het idee te hebben dat je iets spannends doet buiten je comfortzone. Ik spot zelfs wat loshangende elektriciteitsdraden. Edgy!

Waar Fitness Zuidas, Wijenburg 90A
Prijs gratis. Daarna: 50 euro per maand
Voor wie wel liefhebbers van een uurtje afzien
Voor wie niet teergevoeligen met stootvrees
Drempelhoogte Laag. No-nonsense personeel, flexibele toegankelijkheid, gratis proefles

Trappen en bukken
Nog nahijgend van de warming-up blijkt kickboksen een stuk ingewikkelder te zijn dan het lijkt. Wat er van een afstand uitziet als een willekeurige klap- en trapsessie, is in werkelijkheid een fijnzinnige choreografie: eerst ­onderhands slaan met links, dan bovenhands met rechts, vervolgens met het linkerbeen een trap tegen de rechterzij en twee trappen met rechts tegen het scheenbeen. ­Ergens tussendoor moet je ook nog bukken om een zwaai van de tegenstander te ontwijken.

Omdat je je er terdege van bewust bent dat die tegenstander hier ook komt om gespierd en verlicht weer te vertrekken, maakt schaamte zich bij elke verkeerd geplaatste ­beweging van je meester. Dat houdt een soepele les voor de beginneling aanvankelijk nogal tegen.

Maar het moet gezegd: na een uur afwisselend boksen en verdedigen ben je leeg. Volkomen leeg. En blijkt niets zo'n goed bewijs te zijn voor een goede work-out als je handen na afloop, die zo hevig trillen dat je het sleuteltje van je kluisje niet meer in het sleutelgat krijgt.

Lees ook de vorige Proefles: "Aerial hammock play voelt als ontspannen hangen in een baarmoeder van linnen."

null Beeld Floor Koop
Beeld Floor Koop

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden