Kick Out Zwarte Piet vraagt overheid dringend om bescherming

Kick Out Zwarte Piet doet een beroep op de overheid om de veiligheid van de actiegroep serieus te nemen. ‘Mensen die ons de mond snoeren met geweld, zijn beter beschermd.’

In Den Haag werden auto’s van KOZP-activisten vernield.Beeld Mitchell Esajas

Van Groningen tot Den Bosch – de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) demonstreert ­zaterdag, de dag dat Sinterklaas aankomt in ­Nederland, in negen verschillende gemeenten tegen ‘de racistische karikatuur’. De vraag is: wie zal de veiligheid van de vreedzame demonstranten waarborgen?

“De realiteit is dat mensen die geweld gebruiken, mensen die andere burgers de mond proberen te snoeren, beter worden beschermd dan wij,” zegt Jerry Afriyie van actiegroep KOZP. De actievoerder die al jaren strijdt tegen de inzet van Zwarte Pieten, voelt zich een schietschijf ‘waarop Jan en alleman kan losgaan, omdat ze weten dat we vreedzaam zijn en niets geweld­dadigs terug doen’.

Vrijdag, tijdens een landelijk congres van KOZP in Den Haag, bestormden tientallen voorstanders van Zwarte Piet de vergaderlocatie, een oud schoolgebouw. Auto’s op de binnenplaats werden vernield, ruiten ingegooid en er werd met vuurwerk geprobeerd de bijeenkomst te verstoren.

‘Online aangekondigd’

Agenten grepen in en arresteerden vijf verdachten. Een woordvoerder van de politie zegt dat het onderzoek naar de avond nog niet is afgerond, maar Afriyie spreekt nu al zijn ongenoegen uit. “We zijn er echt klaar mee.Het lijkt alsof het eerst mis moet gaan voor we eens de bescherming krijgen die nodig is.” Hij begrijpt niet dat er vrijdag pas zo laat pas werd ingegrepen, terwijl de sabotageacties online al zouden zijn aangekondigd – iets waar de politie zegt niet van op de hoogte te zijn geweest.

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn worden alleen Roetveegpieten ingezet, maar KOZP demonstreert zaterdag in negen gemeenten waar dat nog niet het geval is. Deze week voert de actiegroep gesprekken met de ­autoriteiten over hun veiligheid tijdens die ­protestacties, maar ongeacht de uitkomst: de demonstraties gaan door.

“We doen nadrukkelijk een beroep op de overheid om ons burgers te beschermen. We geven het nog een kans, maar als blijkt dat de overheid onze veiligheid niet kan of wil waarborgen, gaan we kijken hoe we onze eigen beveiliging kunnen regelen.”

Politici roeren zich

Sinds de verstoring van vrijdagavond reageren verschillende politici, voor- én tegenstanders van Zwarte Piet onthutst op het geweld. “We hebben in Nederland een vrije debatcultuur en vrijheid van meningsuiting. Dat ga je niet proberen te beïnvloeden met geweld of gewelddadige acties,” zei minister Ferd Grapperhaus van Jus­titie en Veiligheid zaterdag. Lodewijk Asscher (PvdA) noemt de actie ‘bot en bruut’.

Afriyie: “Dat kan wel zijn, maar wij blijven ons onbeschermd voelen. Alsof de democratie behouden en het recht van demonstratie niet evenveel waarde hebben als het recht om met geweld een racistische karikatuur te verdedigen.”

“Neem de blokkeerfriezen: die zijn er met een taakstraf vanaf gekomen. Dat is geen straf. Ze schepten er zelfs over op en inspireren anderen om hetzelfde te doen. Terwijl die mensen terreur zaaien. Dat moet niet iets zijn dat lichtelijk wordt opgenomen of weggezet als mensen die sentimenteel zijn.”

Op YouTube zijn Pieten zwart

Andy van Veen (24) wil een einde maken aan het ‘van boven opgelegde Zwarte Pieten­verhaal’ en komt met een eigen serie via YouTube. “Er is nu één Sinterklaasverhaal, dat van de NPO. Als daar bijvoorbeeld een andere staf wordt ingevoerd, moet iedere Sinterklaas in Nederland een andere staf aanschaffen om geloofwaardig te blijven.”

Vanaf 16 november is Van Veens serie De Staff van Sinterklaas op YouTube te zien. Volgens Van Veen, die stichting De Nationale Sint heeft opgericht, vindt het onlogisch dat Zwarte Piet niet meer zwart is. “Die kleur hoort bij het sprookje.” En het zwarte kroeshaar? “Dat niet, dat kan niet door de schoorsteen komen, dus dat laten we weg. Bij ons hebben de Pieten iets bruin haar met een slag.”

Van Veen is het eens noch oneens met de stelling ‘Zwarte Piet is racisme’. “Het gaat mij om het sprookje.”

Volgend jaar wil Van Veen met zijn stichting ook een landelijke intocht organiseren. “De kop is er met deze serie af, we gaan ons nu voorbereiden op volgend jaar.”

Er werden ruiten ingeslagen bij de bijeenkomst.Beeld Mitchell Esajas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden