Tips

Keuzestress? Dit zijn de ADE-tips van 10 bekende nachtdieren

Op het Amsterdam Dance Event draaien meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties. Welke evenementen mag je niet missen? Dit zijn de tips van 10 bekende nachtdieren.

Josien Wolthuizen
null Beeld BumaCultuur/ADE
Beeld BumaCultuur/ADE

Roosmarijn Reijmer, radiodj 3FM

Mary Go Wild Basement Raves
"Dit is sinds jaar en dag al een van de meest drukke instores (optreden in een winkel, red.) die je kunt verzinnen. De rijen zijn lang, maar het feest is er ook naar. Je gaat eigenlijk voor een paar uur in een soort bubbel aan beats en blijheid. Als je eruit komt heb je het gevoel dat je even op vakantie bent geweest. De line-up wordt altijd kort van tevoren bekendgemaakt."
Donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober, 14.00 tot 20.00 uur
Mary Go Wild, gratis

ADE Hangover
"Dit gratis festival is van de organisatoren van Into The Woods en Wildeburg, wat mij betreft de twee tofste festivals van dit jaar. Er hangt een relaxte, no-nonsensesfeer en de aankleding is perfect. Een gratis Hangoverfestival van deze jongens kan niet anders dan een goede afsluiting van ADE worden. De dj's draaien allemaal een speciale set, in elk geval iets anders dan ze normaal doen."
Zondag 22 oktober, 12.00-23.00 uur
NDSM, gratis

DGTL x Kompakt Records
"Dit feest is één groot warm bad aan techno en andere gerelateerde muziek van label Kompakt. De Scheepsbouwloods is groot, maar kan ook heel klein voelen. Muzikaal zit de avond heel goed in elkaar, maar het is ook gewoon een lekker dansfeest. Niet zo hard knallen dat je denkt: wat is dit voor eentonig gedoe, maar fijne, dansbare muziek. Op deze avond draait Patrice Bäumel, een van mijn favorieten. Hij weet het publiek altijd weer mee te krijgen."
Zaterdag 21 oktober, 22.00-07.00 uur
Scheepsbouwloods, €39,50

Draait zelf op:
"Met 3FM zenden we tijdens ADE vier dagen lang tussen 18.00 en 00.00 uur uit vanaf de tiende verdieping van de A'DAM Toren. We ontvangen elke avond een label of dj-collectief die tussen 20.00 en 22.00 een set draaien. Die sets zijn gratis toegankelijk voor publiek. De line-up wordt telkens kort van tevoren bekendgemaakt."

Roosmarijn Reijmer Beeld 3FM
Roosmarijn ReijmerBeeld 3FM

Camiel le Rutte, programmeur Melkweg

Eurabia
"De clubnacht Eurabia, die muziek uit de Arabische cultuur een stukje dichterbij de Westerse wereld brengt, is een beetje een vreemde eend in het ADE-programma. Van opzwepende dabke gemixt met house tot Egyptische electro-cha3bi met hiphop-invloeden. Met op het programma onder anderen Acid Arab, die Arabische muziek mixt met acid techno en Altin Gün, een Turkse psych folkband uit Amsterdam, die Turkse folk, psychedelia, funk en rock mixen. Een nacht om je te laten verrassen en een verademing tussen al het house, techno en EDM geweld."
Vrijdag 20 oktober, 23.30 uur
Paradiso Noord / Tolhuistuin, €17

Detroit Love ADE
"Een maar liefst 17 uur durende marathon bij onze overburen. Een lange lijst met grootheden uit de techno- en housescene van Detroit. Onder anderen Carl Craig, Kenny Larkin, Kevin Saunderson, Stacey Pullen en persoonlijke favoriet Moodymann komen platen opleggen. Dit kan niet anders dan een nacht en dag vol met ijzersterke muziek worden. De kans dat ik even de oversteek maak is groot."
Zaterdag 21 oktober, 23.59 uur tot zondag 22 oktober 17.00 uur
Sugarfactory, uitverkocht (deurverkoop na 02.30 uur)

Het Weekend
"De School is dit jaar met ADE maar liefst 62 uur non-stop open, een driedaags event van vrijdagavond tot maandagochtend. Een aaneenschakeling van concerten, clubnachten en een doorlopende expositie, in meerdere ruimtes van het gebouw. In het clubnachtprogramma voornamelijk De School residentdj's, iets wat ik erg stoer geprogrammeerd vind in al het internationale dj-geweld. Grote kans dat ik ADE hier afsluit."
Vrijdag 20 oktober 19.30 tot maandag 23 oktober 10.00 uur
De School, €20

Organiseert zelf:
Een lange lijst met concerten en clubnachten in de Melkweg. "Het meest trots ben ik op het ADE-openingsconcert dat we op woensdag organiseren. Een bijzondere samenwerking tussen het Grammywinnende Metropole Orkest en nationale held Jameszoo."

Camiel le Rutte Beeld Iris van Ommen
Camiel le RutteBeeld Iris van Ommen

Lodewijk Fluttert alias Bakermat, dj

A night with bitbird
"Ik ben groot fan van wat San Holo heeft opgezet in korte tijd met zijn eigen indielabel Bitbird. Als je echt verfrissende elektronische muziek met bite wil horen, moet je hier zijn. De line-up bestaat voornamelijk uit jong Nederlands talent dat internationaal al veel aanzien geniet. Ik ben laatst in Sjanghai na mijn eigen set op een festival daar naar een afterparty gegaan waar veel van deze boys ook draaiden. Supervette ervaring!"
Donderdag 19 oktober, 23.30-06.00 uur
Melkweg, €28,35

Defected In The House
"Al decennia staat het label Defected aan de top in de housescene en still going strong. Ze blijven met sterke releases komen met natuurlijk dit jaar als hoogtepunt de cross-over hit 'Cola' van Camelphat & Elderbrook. Op hun feesten hanteren ze steevast een line-up die alleen bestaat uit artiesten die gereleased hebben op het beroemde label. Gegarandeerd klasse muziek dus op de dansvloer, vooral als je van house en techhouse houdt."
Vrijdag 20 oktober, 23.00-06.00 uur
AIR Amsterdam, €22,50

Urban Art NOW Presents: ADE street art tours
"Het is natuurlijk belangrijk je te realiseren dat het niet alleen de muziek is die telt. Ook de stad Amsterdam en visuele kunst staan centraal tijdens ADE, omdat kunst altijd het beste tot zijn recht komt wanneer je verschillende disciplines combineert. De streetarttour is een wandeltocht door Amsterdam van twee uur waarbij je (wellicht onder het genot van een mixtape van je favoriete artiest) openbare kunst kunt bewonderen en meer van de stad te weten komt. Zeker doen dus!"
Woensdag 18 oktober tot en met zondag 22 oktober, 15.00 uur
Art'otel (verzamelplek), €12 Inschrijven kan hier.

Draait zelf op:
Bakermat's Circus
19 oktober, 23:00 - 06:00
De Melkweg, €22,70

null Beeld Bakermat
Beeld Bakermat

Atze de Vrieze, muziekjournalist 3voor12

Dystopian ADE Special presented by LET
"De Duitse dj Rødhåd geldt als een van de jongste zwaargewichten in de techno, en zijn label Dystopian is een bolwerk van spannende loopy techno. Heel gelaagd en duister, maar ook veel ruimte voor detail. Rødhåd zelf is een imponerende kerel om te zien, met zijn grote rode baard en geconcentreerde blik. Hij is niet het type dj dat je wil verleiden, die kijkt wat een zaal nodig heeft. Nee, zijn techno komt meedogenloos over je heen. Let vooral ook op VRIL, het meest zelfstandige lid uit de stevig buzzende Giegling-stal."
Vrijdag 20 oktober, 23.00-08.00 uur
VrijstaatXY, €25 (uitverkocht)

In the Ring with Shelly Finkel
"Robert X Sillerman was de man met de ideeën, Shelly Finkel mocht op pad met de portemonnee. Zo'n tien jaar geleden besloot het Amerikaanse bedrijf SFX een powerhouse van dance in de hele wereld te worden, en zo kwamen onder andere Q-Dance, ID&T, Paylogic en Awakenings in Amerikaanse handen. Shelly Finkel deed het feitelijke onderhandelen, en daar wist hij wel raad mee. Inmiddels is het grote SFX hopeloos ten onder gegaan, en grote baas Sillerman is van het toneel verdwenen. Maar Shelly Finkel? Die is er nog. Hoe kijkt hij naar het dance landschap van nu en naar alles wat gebeurd is? Dat vertelt Finkel tijdens deze lezing."
Donderdag 19 oktober, 12.30-13.00 uur
DeLaMar Theater, alleen toegankelijk voor ADE-pashouders

Het Weekend
"Interessante zet van De School: in plaats van vijf nachten te hosten, schuift de meest vooruitstrevende club van Amsterdam zijn programma ineen tot een non-stop evenement van 62 uur. Dat lijkt me een goed idee, want niets is zo aantrekkelijk als een feest waar je niet de illusie hoeft te hebben dat de laatste plaat een reële optie is. Ook interessant dat De School niet uitpakt met grote namen, maar grotendeels leunt op zijn eigen dj-achterban, van Oceanic tot Interstellar Funk en Young Marco."
Vrijdag 20 oktober 19.30 tot maandag 23 oktober 09.30 uur
De School, €20

Atze de Vrieze Beeld Eigen foto
Atze de VriezeBeeld Eigen foto

Juri Miralles, programmeur Claire

Into The Woods ADE Weekender
"De mensen achter Into The Woods gaan altijd tot het gaatje met de aankleding en de randprogrammering. Op hun festival in de bossen rondom Amersfoort hangen leipe lichten in de bomen en is de sfeer magisch. Op de NDSM-werf groeien natuurlijk geen bomen, maar daar vinden ze wel iets op. Waarschijnlijk is de aankleding zo bijzonder dat je de werf niet meer herkent. De live show van Bruxas springt er voor mij uit. Ik wil tijdens hun psychedelische, Braziliaanse liveshow verdwalen op de werf."
Vrijdag 20 oktober en zaterdag 21 oktober, 12.00-23.00 uur
NDSM-werf, €39,45 (zaterdag uitverkocht)

ADE: Everlasting BAR Love
"Noorderlicht wordt tijdens ADE een avond overgenomen door de Rotterdamse club BAR. Ik vind het heel cool dat zo'n Rotterdamse club ook mee wil doen aan Amsterdam Dance Event. Als je staat te raven in de toffe zweetkelder van BAR, merk je dat Rotterdammers tijdens het uitgaan wat opener en kleurrijker zijn dan Amsterdammers. Ik hoop dat je dat ook merkt in Noorderlicht. De muziek schat ik redelijk alternatief in. Trevor Jackson gaat een 'metal danceset' draaien, wat nu al top klinkt."
Vrijdag 20 oktober, 23.00-06:00 uur
Noorderlicht, €15,50

Disco Dolly ADE Special
"Ik heb een aantal jaar de programmering verzorgd voor Disco Dolly en word nu nog steeds verrast wordt door hun line-up. Op donderdag komen goede vrienden Kyle Hall en Funkineven uit Detroit en Londen stevige, soulvolle housemuziek en acid house draaien. Cinema Royale, een blije Amsterdammer met een brede lach, warmt de zaal op. Disco Dolly trekt tijdens ADE een ander publiek dan normaal, maar blijft een intieme plek."
Donderdag 19 oktober, 23:00-07:00 uur
Disco Dolly, €12,50

Organiseert zelf:
Kerri Chandler DJ-Kicks Tour
Woensdag 18 oktober, 23.00-06.00 uur
Claire, €20

De ADE Lapa Special
Donderdag 19 oktober, 23.00-08.00 uur
Claire, €15

De Omroep presents 'We Play House Recordings 10 years'
Vrijdag 20 oktober, 22.00-08.00 uur
Claire, uitverkocht

Claire & Heist ADE
Zaterdag 21 oktober, 23.00-08.00 uur
Claire, €17

Brighter Days & Claire
Zondag 22 oktober, 18.00-03.00 uur
Claire, €20

Juri Miralles Beeld VAAG
Juri MirallesBeeld VAAG

Elias Mazian, dj

ADE Special: Suzanne Ciani - A Life In Waves
"Deze film gaat over Suzanne Ciani, een pionier in de elektronische muziek. In de jaren zeventig was zij een van de eersten die een Buchla-synthesizer gebruikte. Ze maakt hele toffe, ambientachtige muziek, maar is ook bekend van haar werk in newage-stijl. Ze maakt nu een comeback en is relevanter dan ooit."
Donderdag 19 oktober, vrijdag 20 oktober en zaterdag 21 oktober
Lab111, €8,50

Strange Sounds From Beyond presents Dutch Sounds From Beyond
"Strange Sounds from Beyond is normaliter een festival, maar ze hebben tijdens ADE een dagprogramma in Lab111 met lezingen en interviews. Ook is er een optreden van Leuk en Ko, onderdeel van Unit Moebius, een groep uit de Haagse elektroscene. Die hadden in de jaren tachtig een soort lollige versie van popmuziek. Dat is laatst opnieuw uitgebracht en daar gaan ze in Lab111 een show van doen."
Donderdag 19 oktober, 16.00-01.00 uur
Lab111, gratis (inschrijving verplicht)

DOGMA X NOUS KLAER
"Op deze labelavond van Nous'Klaer draaien onder anderen DJ Arif, Matteis, Oceanic en mijn favoriete talent Tammo Hesselink. Ze hebben net een compilatie uitgebracht: Paerels. Veel jongens die op dit label releasen zijn vrienden van me, het is zeker de moeite waard."
Zaterdag 21 oktober, 14.00-01.00 uur
Rolling Rock Kitchen, gratis

Draait zelf op:
LAPA at Claire
Donderdag 19 oktober, 23.00-08.00 uur
Claire, €16,15

Disco Dolly & Rhythm Section International Present: ADE Saturday
Zaterdag 21 oktober, 23.00-08.00 uur
Disco Dolly, €13,50

Het Weekend
Zondag 22 oktober, 22.00-09.30 uur
De School, €22,04

Elias Mazian Beeld Carly Wollaert
Elias MazianBeeld Carly Wollaert

René Passet, muziekjournalist DJBroadcast, 3voor12 en Oor

Southport Weekender
"Als Juan Atkins aan de wieg stond van techno en Marshal Jefferson de godfather van house is, dan is Tony Humphries de eindbaas van garage. Garage? Yep, een vorm van house met een hoog gospelgehalte. Humphries draait zelden in Nederland, dus grijp de kans om de imposante zwarte Amerikaan met een dj-carrière van bijna 40 jaar (!) achter de draaitafels bezig te zien."
Vrijdag 20 oktober, 22.00-05.00 uur
Madam, €22,24

Into The Woods Weekender
"Met vernieuwing, lef en avontuur wisten deze organisatoren zich met Wildeburg en Into The Woods succesvol binnen te vechten in de overvolle festivalmarkt. Ik heb dus ook wel vertrouwen in hun festivaldorp aan de noordkant van het IJ, waar je 48 uur vrijwel non-stop kunt feesten. Aan de line-up zal het niet liggen. Op vrijdag zijn Rebolledo (het Mexicaanse deel van de Pachanga Boys) en de Amerikaan Mike Huckaby de toppers. Op zaterdag verheug ik me vooral op beatveteraan Nightmares on Wax en de Roemeense rammer Cosmin TRG."
Vrijdag 20 oktober en zaterdag 21 oktober
NDSM, €39,45

Ramzi & Kara-Lis Coverdale, Het Weekend
"De 62-uur durende marathon in De School is natuurlijk een no-brainer. Maar voordat we met z'n allen ongenadig naar de gallemiezen gaan, kun je op vrijdag in een weldadige glijvlucht de nacht in. Dankzij twee Canadese dames: RAMZi en Kara-Lis Coverdale, die beiden live in het knusse Muzieklokaal zullen optreden. Ze maken dromerige, psychedelische elektronica die je aanvankelijk alleen op cassettes kon vinden. Ik ben fan. Zo vormde RAMZi's album For Haku vorig jaar de soundtrack voor mijn reis door de bossen van Californië."
Vrijdag 20 oktober, 19.30-22.30 uur
De School, €20

René Passet Beeld Corné van der Stelt
René PassetBeeld Corné van der Stelt

Estroe, dj

Press & Impress - ADE Playground
"Deze middag, die wordt georganiseerd door Vinalyzed en Stichting GRAP, is vooral interessant voor jonge producers of mensen die interesse hebben in het maken van elektronische muziek. Hoe zorg je dat die onder de aandacht komt? Wat kun je het beste doen met sociale media? Dat soort zaken wordt besproken tijdens panels en Q&A's. Iedereen kan ook een demo inleveren, die wordt beoordeeld door een audio-engineer. Ik zit zelf ook in de jury."
Vrijdag 20 oktober, 13.00-17.00 uur
AIR Amsterdam, gratis

Straf_werk - Day 1
"Het publiek is hier wel wat jonger dan ik, maar Henrik Schwarz en KiNK draaien een live-to-liveset. Van beide artiesten ben ik al jaren fan. Schwarz vind ik altijd interessant omdat hij samenwerkingsverbanden zoekt met bijvoorbeeld jazzmuzikanten en KiNK is ontzettend goed met live-optredens. Ik ben benieuwd naar de interactie tussen die twee."
Vrijdag 20 oktober, 23.00-07.00 uur
De Kromhouthal, €35

Carl Craig presents Versus Synthesizer Ensemble
"'One large synthesizer-controlled techno-symphony' in een mooie kerk, dat is voor mij al genoeg reden om erheen te gaan. Carl Craig volg ik al sinds het begin van mijn draaicarrière eind jaren negentig. Hij heeft altijd wel weer een vernieuwende en experimentele act en naar deze ben ik erg benieuwd."
Zaterdag 21 oktober, 19.30-22.30 uur
Waalse Kerk, €25

Draait zelf op:
Dave Clarke Presents
Vrijdag 20 oktober, 22.00-07.30 uur
Melkweg, €32,90

Estroe Beeld Katja Rupp
EstroeBeeld Katja Rupp

Dennis Ruyer, dj Radio538

ADE Live
"Wat ik zo tof vind aan ADE is dat je zo veel kanten op kunt. Ergens in een superklein tentje de nacht van je leven hebben of juist raven op de grootste events. Ik ga dit jaar sowieso naar ADE Live, een gezamenlijk evenement van de Melkweg, Paradiso en de Sugarfactory. Er zijn elektronische liveacts, met onder anderen Hercules & Love Affair op het programma. Maar ook Fatima Yamaha, Elderbrook, Sinéad Harnett en de mannen van Cubicolor staan er. Keuzestress!"
Woensdag 18 en donderdag 19 oktober, verschillende tijden
Paradiso, Melkweg, Sugarfactory, v.a. €14,75

Bicep Live
"Op donderdag ga ik zeker naar de Tolhuistuin. Het is de eerste keer dat ik daarheenga, maar het is wel met een goede reden: Bicep Live! Dit duo heeft net een magistraal album uitgebracht op het label Ninja Tune. Ik ben heel benieuwd hoe dat live klinkt."
Donderdag 19 oktober, 20.00-22.00 uur
Tolhuistuin/Paradiso Noord, uitverkocht

Audio Obscura x Spectrum
"Op zaterdag fiets ik na de jaarlijkse Dance Departmentuitzending vanuit 538DJ Hotel linea recta naar het Muziekgebouw aan 't IJ voor dit feest. De locatie aan het water is te gek en onder anderen Kölsch, Joris Voorn en Jan Blomqvist staan op het programma. En nog een voordeel: als je van buiten de stad komt, kun je strompelend binnen een paar minuten op het Centraal Station zijn voor de eerste trein terug naar huis."
Zaterdag 21 oktober, 22.00-06.00 uur
Muziekgebouw aan 't IJ, uitverkocht

Draait zelf op:
CRANE Sessions presents D1str1kt
Vrijdag 20 oktober, 23.00-05.00 uur
Crane Hotel, €22

Dennis Ruyer Beeld anp
Dennis RuyerBeeld anp

Mijke Hurkx, Rush Hour

Strange Sounds From Beyond presents Dutch Sounds From Beyond
"Das Ding, Djax, Henny Vrienten, De Fabriek, Plus Instruments; zomaar een aantal eigenzinnige Nederlandse artiesten die te gek zijn, maar ook vooral deuren openen naar Nederlandse muziekscenes die eigenlijk te beperkt in de aandacht hebben gestaan. Strange Sounds From Beyond is een Amsterdams festival en internetzine dat zich richt op dergelijke ondergeschoven kinderen. Het idee van ver weg klinkt exotisch, maar soms gebeuren prachtige dingen bij je thuis, in de achtertuin. Willen we meer leren over onze cultuur, dan is deze get-together een aanrader. Voorvechters als Jeroen Vermandere (Ongehoord) en spillen als Guy Tavares (Bunker, Den Haag) zijn te gast."
Donderdag 19 oktober, 16.00-01.00 uur
Lab111, gratis (inschrijving verplicht)

ADE Beats: The Untold Story on Wu-Tang Clan's Million Dollar Album
"Het boek dat aanleiding is voor deze bijeenkomst is al een fenomeen op zich. Want hoeveel kun je schrijven over de verkoop van het misschien wel duurst verkochte album ooit? Once Upon A Time In Shaolin van de baanbrekende hiphopformatie Wu Tang Clan werd in 2015 geveild en verkocht voor 2 miljoen dollar en werd zo een fenomeen in de muziekindustrie. Hoe? Het werd wereldwijd maar 1 keer uitgegeven en aangeboden als een kunstobject. Logischerwijs komt het dan neer op wat een gek ervoor geeft... Hoeveel kun je er verder nog over zeggen? Juist daarom intrigeert deze bijeenkomst. De introductietekst voor de ADE-conferentie leert me dat de Tilburgse hiphopartiest Cilvaringz, lid van de Wu Tang, medeplichtig is geweest in de totstandkoming van dit waanzinnige product. Hij is te gast, dus hey.. wie weet met wat voor insider verhalen hij op de proppen komt..."
Vrijdag 20 oktober, 14.00-14.45 uur
Melkweg, alleen toegankelijk voor ADE-conferentiepashouders

Detroit Love ADE
"Carl Craig, Moodymann, Kenny Larkin, Kevin Saunderson, Stacey Pullen, Waajeed, Mirko Loko zijn allemaal te gast tijdens één evenement op één plek. Best onwerkelijk. Detroit Love in de Sugarfactory is al uitverkocht, maar deze 17 uur durende marathon verdient het zeker om uitgelicht te worden. Zoveel levende Detroit house en techno legendes.. crazy!"
Zaterdag 21 oktober, 23.59 uur tot zondag 22 oktober 17.00 uur
Sugarfactory, uitverkocht (deurverkoop na 02.30 uur)

Organiseert zelf:
Shelter x Rush Hour
"Na de Rush Hourstage op Strange Sounds From Beyond, hosten we na een korte pauze weer een Rush Hour-labelnacht, net als vroeger in Paradiso en club Trouw. Rush Hour viert in het tweede deel van 2017 zijn 20-jarige bestaan met evenementen wereldwijd. In Amsterdam draaien ook de Amsterdamse Tom Trago en San Proper, twee artiesten die al vanaf de begindagen bij Rush Hour betrokken zijn geweest."
Donderdag 19 oktober, 23.00-08.00 uur
Shelter, uitverkocht

Mijke Hurkx Beeld Eigen foto
Mijke HurkxBeeld Eigen foto

Feest uitverkocht?

Is een evenement uitverkocht? Op Ticketswap worden vaak nog kaarten aangeboden. Ook is er soms nog deurverkoop. Check daarvoor de website van het desbetreffende feest. Wil je toch proberen kaarten te scoren via Facebook? Check deze tips om oplichters te herkennen.

Wil je niets missen van het Amsterdam Dance Event? Volg ons liveblog en @paroolstadsgids op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden