Keuzegids: groei UvA gaat ten koste van kwaliteit

De groei van het aantal studenten bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) leidt tot verlies van kwaliteit van het onderwijs. Dat staat in de Keuzegids Universiteiten 2019.

null Beeld anp
Beeld anp

In deze gids worden de universitaire opleidingen in Nederland onder de loep genomen.

De Keuzegids stelt dat voor de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) hetzelfde geldt.

De UvA en de EUR zijn het afgelopen jaar uitgedijd naar zo'n 7000 eerstejaars. In Rotterdam zijn vooral bedrijfskunde en rechtsgeleerdheid gegroeid. Economie en bedrijfskunde tellen bij de UvA en de EUR ruim 800 eerstejaars.

'Die massaliteit komt de onderwijskwaliteit niet ten goede. Bij rechten in Rotterdam schieten vooral faciliteiten zoals onderwijsruimtes tekort. Economie bij de UvA is te weinig praktijkgericht en bij bedrijfskunde moet de toetsing echt beter,' stelt de gids.

Onafhankelijk
Het totaal aantal bachelor- en masterstudenten aan de UvA nam dit jaar toe van 32.594 studenten naar 34.183, oftewel een stijging van 5 procent.

Ook de universiteiten in Wageningen en Groningen zijn gegroeid, maar de kwaliteit van het onderwijs blijft wel gegarandeerd, concludeert de keuzegids.

De Keuzegids Universiteiten telt dit jaar 71 topopleidingen en is gebaseerd op de meest actuele gegevens over toelatingseisen, arbeidsmarkt, studiesucces en onderwijskwaliteit.

Reactie ISO
De gids wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie zonder sponsoring door bedrijven, instellingen of de overheid. De gids maakt onder meer gebruik van de Nationale Studenten Enquête (NSE) die elk jaar door studenten wordt ingevuld.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maakt zich al langer grote zorgen over de groei van het aantal studenten en stipte onlangs aan dat er op steeds meer universiteiten lesgegeven wordt op noodlocaties als bioscopen en studenten tijdens hoorcolleges vaker op de trap moeten zitten.

"Studenten hebben kleinschalig onderwijs en individuele aandacht nodig, wat steeds lastiger blijkt. De minister van OCW zal scherp moeten toezien op de balans tussen toegankelijkheid en kwaliteit," aldus voorzitter Tom van den Brink.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden