Plus
Keurslager Heemskerk in Oost sluit na twintig jaar
Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Maar vandaag een Dicht: Keurslager Heemskerk.
"Hoe gaat het met de kinderen?" vraagt een ambulancebroeder. In de slagerij van Ton Heemskerk (65) komen veel studenten, brandweer-
lieden, ambulancebroeders van het naburige OLVG en mensen uit de buurt.
Heemskerk voorziet Oost al twintig jaar van goed vlees, belegde broodjes en maaltijden. Wie ooit heeft gegeten bij Heemskerk weet de zaak altijd weer te vinden.
Na vijftig jaar
De côte de boeuf en de hertenstoofpot zijn klassiekers in december.
Per 1 januari zegt Heemskerk het slagersvak na vijftig jaar vaarwel. Zijn knieën zijn versleten en hij kan de lange werkdagen niet meer aan.
Op vijftienjarige leeftijd begon hij als slagersknecht in Betondorp. Na het behalen van zijn diploma's nam Heemskerk de slagerij van zijn vader over in de Albert Cuypstraat.
Begrip
Inmiddels was het in Amsterdam verboden om zelf te slachten, maar gelukkig kon dat bij een bevriende slager in Abcoude nog wel. Er kwam een pand vrij in de Eerste Oosterparkstraat, waar hij inmiddels al twintig jaar zit.
Twee dochters kreeg hij met zijn vrouw. "Ze helpen wel, maar ze willen de zaak niet overnemen. Daar heb ik begrip voor."
Gaat hij het vak niet missen? "Als ik wil, kan ik nog een dag in de week in Abcoude werken."
Een oud-collega neemt de zaak over, maar het wordt een traiteur. De beroemde Portugese kip-grillworst blijft, maar een plakje van Ton is er dan niet meer bij.
Kleurslager Heemskerk
Eerste Oosterparkstraat 129
020 665 3232
Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool (per 1 december verstuurd!)