Keurmerk voor omstreden champignonbedrijf

De grootste champignonteler van Nederland heeft het keurmerk Fair Produce gekregen. Het gaat om het bedrijf Monaghan in Limburg, dat als Prime Champ nog werd beschuldigd van uitbuiting van Poolse pluksters. Prime Champ ging dit jaar failliet en werd overgenomen door Monaghan, een grote Ierse champignonproducent.

null Beeld anp
Beeld anp

'Het bedrijf voldoet. Er is veel verbeterd', legde projectleider Peter Baltus van Fair Produce maandag uit. Het keurmerk Fair Produce garandeert dat champignons tegen een eerlijke beloning en onder goede arbeidsomstandigheden zijn geproduceerd.

Fair Produce is ontzettend blij met Monaghan, waar ongeveer 700 mensen werken en tot een kwart van de Nederlandse champignons wordt geteelt. Van 135 teeltbedrijven in Nederland zijn er nu 120 gecertificeerd en het totale percentage champignons met een keurmerk is gestegen tot 80 procent.

Prime Champ werd het toonbeeld van de wantoestanden in de champignonteelt. Het bedrijf stond centraal in twee veelbesproken afleveringen van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. De directeur van het bedrijf werd in januari nog aangehouden op verdenking van uitbuiting en valsheid in geschrifte. Hij werkt tegenwoordig nog als adviseur voor de nieuwe eigenaar.

Het vermoeden bestaat dat Prime Champ zich schuldig maakte aan uitbuiting van werkneemsters uit Polen. Ze zouden zijn onderbetaald, heel lange werkdagen hebben moeten maken en vrijwel geen vrije tijd hebben gekregen. Ook moesten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden