Keurmerk Slotervaartziekenhuis voor seniorvriendelijk ziekenhuis

Het Slotervaartziekenhuis is vandaag door de ouderenbonden uitgeroepen tot seniorvriendelijk ziekenhuis. Het gevolg: meer waardering van verzekeraars en dus meer oude patiënten. Maar één op de drie ziekenhuizen kreeg dit keurmerk.

Archiefbeeld Beeld anp
ArchiefbeeldBeeld anp

Mieke Bil tikt met de punt van haar schoen op de bovenste tree van een trap. Er loopt een felwitte streep over de breedte. 'Deze is nieuw.' Op de onderste tree staat ook zo'n streep. 'Knijp je ogen maar toe, dan is een trap één grote vlek. Nu weten slechtziende ouderen waar de trap begint en eindigt. Dan kom je met het juiste ritme wel naar beneden.' Ze loopt in een drafje de trap af.

Deze maatregel trof het Slotervaartziekenhuis nadat scouts van het keurmerk seniorvriendelijk langs waren geweest. Zij beoordeelden het ziekenhuis positief, maar zagen ook mogelijkheden voor verbeteringen. Bil, verpleegkundespecialist bij geriatrie, leidt het projectteam dat de veranderingen doorvoert.

Jonge, gezonde mensen nemen veel dingen voor lief die voor ouderen niet zo handig zijn. Hoofd technische dienst en lid van Bils team Jack Verhoeven legt uit: 'Als ouderen in een lange gang lopen, moet er vaker een bordje hangen. Anders kan het verwarrend zijn, dat wist ik eerst ook niet.' Bil wijst omhoog naar de bordjes die naar het toilet verwijzen. 'Deze hebben we hier ook voor ouderen opgehangen.'

Keurmerk
Maar extra bewegwijzering en een paar strepen leveren niet het felbegeerde seniorkeurmerk op. Bij de behandeling van geriatrische patiënten komt meer kijken. Zij hebben altijd meer lichamelijke en/of geestelijke problemen.

Het Slotervaart anticipeerde hier al op. Bil loopt door de lange hal van de dagkliniek. Hier worden ouderen één dag opgenomen, onderzocht en gediagnosticeerd. Dit is minder vervelend en vermoeiend dan dat ze vaker terug moeten komen.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden