Keurig faillissement architectenbureau

AMSTERDAM - Vanwege een bomvolle portefeuille opdrachten nam het Amsterdamse architectenbureau Van Sambeek & Van Veen begin dit jaar bijna nog extra personeel aan. Vervolgens werd het ene na het andere bouwproject uitgesteld en volgde ontslag na ontslag. Nu is Van Sambeek failliet.

''Opdrachtgevers hebben nu eenmaal het recht projecten uit te stellen,'' zegt Erna van Sambeek. ''Eerst werd één project een jaar uitgesteld, een ander ging van mei naar augustus. Na onze vakantie werd dat opnieuw uitgesteld naar november. Toen heeft mijn accountant me verteld dat het niet meer ging.''

Om problemen met opdrachtgevers te voorkomen, stapte Van Sambeek zelf naar de rechter.

''Ik heb inmiddels een aantal gesprekken gehad met Van Sambeek,'' zegt curator Hanneke de Coninck-Smolders. ''Zo op het oog is het een keurig faillissement.'' Schuldeisers hebben zich nog niet gemeld.

De curator wil meewerken aan een doorstart. ''Ik wil haar zeker in staat stellen haar activiteiten als architect voort te zetten, maar daarvoor moeten nog wel een aantal zaken worden geregeld.''

Voor de medewerkers is, zoals voorgeschreven bij faillissementen, ontslag aangevraagd. Daarvoor staat standaard een periode van zes weken.

Van Sambeek zelf is overtuigd dat een doorstart slaagt. Het bureau gaat afgeslankt en met een nieuwe naam verder. Het kantoor aan de Weesperstraat wordt verlaten. ''Het bureau wordt afgesteld op een beperkt aantal opdrachten in de verwachting dat het uiteindelijk weer aantrekt.''

Van Sambeek & Van Veen houdt zich met name bezig met woningbouw. Het bureau tekende onder andere een aantal woningblokken in het Funenpark, in de Czaar Peterbuurt. Eerder ontwierp het bureau 101 woningen in het kader van de renovatie van Nieuw West.

Grootste project in Amsterdam betreft de bouw van 171 woningen aan de Stramanweg in Zuidoost, die drie jaar geleden zijn opgeleverd.

Naast woningen heeft het bureau ook veertien bruggen ontworpen voor het Haveneiland van IJburg. Aan het Rapenburg, hoek Muiderstraat werd in 1999 een kantoorgebouw ontworpen. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden