Keulen en Amsterdam: angstig veel gelijkenis

Hulpverleners zochten vanmorgen nog steeds naar overlevenden in de ravage die ontstond na de ineenstorting van het Keulse stadsarchief. Foto EPA Beeld
Hulpverleners zochten vanmorgen nog steeds naar overlevenden in de ravage die ontstond na de ineenstorting van het Keulse stadsarchief. Foto EPA

AMSTERDAM - De enorme ravage boven de metrobouw in Keulen heeft Amsterdam opgeschrikt. De stad volgde het bouwproces al op de voet. Ze heeft, na het instorten dinsdag van het stadsarchief boven de Noord/Zuidlijn van Keulen - Nord-Süd Stadtbahn geheten - de contacten aangehaald.

Vaststaat dat één van de belangrijkste Duitse aannemers van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn ook werkzaam is bij het metroproject in Keulen. Het gaat om de firma Züblin.

Züblin moet samen met de Nederlandse aannemer Dura Vermeer het boorwerk onder de oude binnenstad gaan doen. Dat gaat volgens een methode die voor Amsterdam nieuw en nu al omstreden is.

De bouw aan Noord/Zuidlijn in Keulen is, net als in Amsterdam, stilgelegd. In beide steden is nu onduidelijk wanneer en of de metrobouw wordt hervat.

De burgemeester van Keulen, Fritz Schramma (CDU), vindt het 'eigenlijk op voorhand al onverantwoord' de aanleg van de Noord/Zuidlijn in zijn stad voort te zetten. Schramma zei vanochtend dat eerst terdege bewezen moet worden dat men in steden metroverbindingen op dergelijke schaal kan aanleggen.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam kan nog weinig zeggen: "We zijn het goed aan het uitzoeken. We willen weten wat de oorzaken zijn."

"We zoeken naar alle parallellen tussen het werk aan de Duitse metro en onze Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Wat is voor ons relevant? Welke lessen moeten we hieruit trekken? We zitten er in elk geval bovenop. Dat kan ook, want we hebben al geruime tijd contacten lopen met Keulen."

Het is niet helemaal zeker welke werkzaamheden Züblin precies in Keulen verricht. Het ligt voor de hand dat Züblin daar ook boort. De firma was daar een belangrijke adviseur voor de boortechnieken.

Ed. Züblin AG is één van de vijf grote Duitse aannemers die aan de metrobouwput in Keulen werken. Züblin werkt in Amsterdam samen met Dura Vermeer in de in 1993 opgerichte combinatie Saturn. Deze groep heeft in Amsterdam het contract voor het boren in bezit. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden