Keti koti krijgt kinderherdenking op Surinameplein


De jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij wordt dit jaar uitgebreid met een kinderherdenking. Deze wordt overdag gehouden op het Surinameplein in West en vervangt de herdenking die daar elk jaar op 30 juni in de avond wordt gehouden.

Door Patrick Meershoek
Keti koti in het Oosterpark Beeld Amaury Miller
Keti koti in het OosterparkBeeld Amaury Miller

De veranderingen zijn het gevolg van de wens om de herdenking en de viering van de afschaffing van de slavernij uit elkaar te trekken. Met ingang van dit jaar wordt de nationale herdenking in het Oosterpark in de avond van 30 juni gehouden.

De volgende dag, op 1 juli, wordt de afschaffing van de slavernij gevierd in het Oosterpark. De splitsing moet met name de herdenking meer cachet geven, zegt woordvoerder Gordon Cruden namens het Ninsee dat de nationale herdenking organiseert.

"De herdenking en de viering liepen tot nog toe in elkaar over, en dat was soms ongemakkelijk. Het kwam voor dat tijdens de plechtigheid bij het monument, een stukje verderop in het park de soundcheck voor de muziekoptredens begonnen. Dat deed afbreuk aan de sfeer."

Samenwerking
De nieuwe opzet bezegelt de samenwerking tussen het Ninsee en de Stichting Amsterdam Centrum dat sinds 2003 de stedelijke herdenking op het Surinameplein regelt. Deze herdenking wordt doorgaans gezien als volkse tegenhanger van de nationale herdenking met zijn hoge gasten.

Cruden: "De veranderingen passen in onze gedeelde ambitie om de herdenking en de viering beter te positioneren. We willen meer aandacht voor het educatieve aspect. Voor de kinderherdenking zal intensief worden samengewerkt met basisscholen."

De viering van keti koti keert dit jaar weer terug naar het Oosterpark. Vorig jaar weken de festiviteiten uit naar het Museumplein vanwege de werkzaamheden aan het park. Dat was goed bevallen, zegt Cruden. "Het Museumplein is dit jaar bezet door het EK Atletiek. Maar voor de toekomst blijft het een optie."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden