Ketens verdrijven zelfstandige winkelier

De Amsterdamse Kalverstraat. Archieffoto ANP Beeld
De Amsterdamse Kalverstraat. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Over twaalf jaar zijn de laatste zelfstandige winkeliers verdwenen uit de winkelstraten in Amsterdam. Nu al domineren vijftig grote winkelketens de winkelcentra, ook in de andere grote steden.

In Amsterdam en Rotterdam kalft het aantal zelfstandige winkeliers veel sterker af dan in Madrid, Barcelona of Luxemburg. In de hoofdstad is 71 procent van de winkels in het centrum van een winkelketen, in vloeroppervlakte zelfs 81 procent.

In sommige Nederlandse toplocaties is zelfs nog maar één procent van de winkels zelfstandig.

Dit blijkt uit een onderzoek dat bureau Locatus heeft uitgevoerd voor vastgoedbedrijf Corio, dat winkelcentra verhuurt. Volgens John van Haaren, directeur van Corio Nederland, is de trend slechts te keren door radicale wijziging van de huurwet voor winkels.

''In Nederland is er een enorme ketenvorming. De huurwet stamt uit de jaren zestig en is verouderd. De wet bood huurbescherming voor zelfstandige winkeliers. Maar die bescherming wordt nu misbruikt door de grote winkelketens. Het is voor zelfstandige winkeliers moeilijk geworden zich te vestigen in de centra.''

De huurwet biedt winkeliers het recht hun huurcontract door te verkopen. ''Hierdoor hebben wij er als verhuurder geen vat meer op welke winkels zich vestigen in onze winkelcentra,'' aldus Van Haaren.

Hierdoor loopt de variatie in winkels overal terug. ''Dat is slecht voor ons, voor de klant en voor de winkelier.'' De directeur wil dat de huidige huurbescherming verdwijnt.

''Een probleem is verder dat de huurwet ons verplicht tot een oneindige huurperiode. Dit leidt ertoe dat wij een beginnende winkelier geen vijfjaarscontract mogen geven. Ook mogen wij starters geen lagere aanvangshuren rekenen. Dan eisen de ketens die lagere huur direct ook, met de wet in de hand.''

Volgens het onderzoek zijn zelfstandigen bij ongewijzigd beleid in 2022 verdwenen op A-locaties.

De variatie in winkels in het Nederlandse straatbeeld loopt snel achteruit en is veel slechter dan in de rest van Europa. (MARC LAAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden