Kerstvakantie pakt gunstig uit voor werknemers

Drukte in de horeca en de winkels, maar de snelwegen waren dit jaar nog niet zó leeg: Nederland kruipt bij elkaar voor zover dat kan, met onverwachte gevolgen voor de economie.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vier vakantiedagen opnemen en maar liefst elf dagen vrij zijn. Voor werknemers pakt het einde van dit jaar bijzonder gunstig.

De baas heeft betere tijden gekend. Twee jaar geleden vielen eerste kerstdag en nieuwjaarsdag op een voor velen toch al vrije zondag. Zes jaar daarvoor pakte het nog beter uit; toen waren alle verplichte feestdagen in het weekend.

Op jaarbasis betekent dat extra werkdagen, wat bedrijven 800 miljoen euro kan opleveren. Dat becijferde het CBS in 2016 toen de bazen twee dagen 'cadeau' kregen.

Houdbaarheid
2021 is weer zo'n 'werkgeversjaar'. Dan vallen alle feestdagen in december weer in het weekeinde en moeten werknemers vijf volle vakantiedagen opnemen als ze tijd met hun familie en vrienden willen doorbrengen.

Toch zullen veel mensen dat doen, voorspelt volkscultuurdeskundige Ineke Strouken. Al eeuwenlang willen mensen vrij zijn tussen kerst en oud en nieuw. Tot begin vorige eeuw was er een duidelijke reden om de laatste en eerste week van het jaar niet te werken.

Technieken om eten lang houdbaar te maken, bestonden nog niet.

"Tussen 21 december en 6 januari konden mensen even bijtanken. Dan zochten ze elkaar op, maakten ze het lekker warm en extra licht en zetten rijk gevulde maaltijden op tafel die ze hadden verzameld door langs de deuren te gaan en liederen te zingen."

Traditie
Aan eten is in deze tijd geen gebrek. Supermarkten zijn zelfs tijdens de kerstdagen open voor vergeten boodschappen. Wie het warm wil hebben, zet de kachel een paar graden hoger. Toch blijven mensen juist in deze tijd elkaar opzoeken om samen veel te eten.

Het is de kracht van de traditie," zegt Strouken. "Dat geven we door van generatie op generatie zonder er echt bij stil te staan."

Wie denkt dat al die feestdagen funest zijn voor de economie, heeft het mis.

Sommige sectoren draaien overuren, bijvoorbeeld in de detailhandel en de horeca. De ene helft van Nederland geeft het geld uit bij de andere en dat is nodig.

"Mensen kunnen wel altijd geld willen verdienen, maar moeten ook tijd hebben om het uit te geven," zegt arbeidseconoom Thomas van Huizen.

Maatschappelijke welvaart
Dat mensen liefst tegelijk vrij zijn, is volgens de econoom een fenomeen dat Nederland moet koesteren: het vergroot de waarde van vrije dagen. "Mensen vinden het leuk om iets met elkaar te doen. Dat is ook maatschappelijke welvaart. Werkgevers hebben baat bij een uitgeruste werknemer, die is productiever."

Zelfs wie deze dagen toch moet werken profiteert, bijvoorbeeld door de rust op de weg. "De baas is waarschijnlijk vrij dus eindelijk kun je ongestoord je gang gaan en afmaken waar je anders niet aan toekomt," zegt positiviteitstrainer Mark Verhees.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden