Kerstpakket niet in gevaar

De meeste kerstpakketten waren al besteld voordat de crisis in alle hevigheid uitbrak. Foto ANP Beeld
De meeste kerstpakketten waren al besteld voordat de crisis in alle hevigheid uitbrak. Foto ANP

DEN HAAG - De financiële crisis heeft dit jaar nog geen invloed op de bestelling van kerstpakketten. Het aantal pakketten neemt zelfs toe, met 100.000, tot vijf miljoen. Dit stelde het Platform Promotional Products maandag.

In de branche voor kerstpakketten gaat dit jaar 200 miljoen euro om. Gemiddeld vertegenwoordigt een pakket daarmee een waarde van 40 euro. Vorig jaar was dat 38 euro.

De kerstpakkettenbranche verwacht volgend jaar wel last te krijgen van de financiële crisis. Het grootste deel van de bestellingen was in september dit jaar al geplaatst, zei een woordvoerder maandag. ''Dus voordat de crisis in alle hevigheid uitbrak.''

De branche merkt dat bedrijven die nu nog kerstpakketten bestellen, zuiniger zijn. De gemiddelde waarde van een pakket gaat omlaag, maar omdat het hier gaat om relatief kleine ondernemingen, heeft dit volgens het Platform Promotional Products weinig invloed op de totale omzet van aanbieders van de pakketten.

Bedrijven mogen jaarlijks een werknemer voor 70 euro fiscaalvriendelijk aan geschenken geven. Trends zijn dit jaar volgens de branche fair trade-producten en bordspellen. De populariteit van bordspellen zou een gevolg kunnen zijn van de mindere economische tijden, omdat mensen dan ''warmte en geborgenheid'' bij elkaar zouden zoeken.

Bij Platform Promotional Products zijn ruim driehonderd bedrijven aangesloten die jaarlijks 800 miljoen euro aan omzet genereren met promotieproducten. Grote spelers zijn internationale bedrijven als PF Concept, CCO Poulis en PSL, die de geschenken veelal uit het Verre Oosten halen. Op het gebied van voeding in de pakketten is Makro een belangrijke leverancier. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden