Plus

Kerstdiner voor ouderen: 'Je zit een avond eens niet op je kamer'

Een honderdtal ouderen zat dinsdag in Van der Valk Overamstel aan de tomatensoep, varkenshaas en dame blanche. Dit kerstdiner van het Ouderenfonds beoogt eenzaamheid bij senioren te bestrijden. 'Lekker met de meiden op stap'.

Jesper Roele
Marjan van Mourik (72) Beeld Lin Woldendorp
Marjan van Mourik (72)Beeld Lin Woldendorp

Marjan van Mourik (72) woont sinds een paar jaar zelfstandig in Mijdrecht

"Oorspronkelijk kom ik uit Waddinxveen, waar ik met mijn man een eigen supermarkt had. Toen hij overleed, ben ik naar Mijdrecht verhuisd. Mijn zoon woonde er al met zijn gezin, dat was makkelijker voor hen."

"Kerst kan een moeilijke tijd zijn. Samen met oud- en nieuwjaarsdag zijn dat lastige dagen. Je kunt je dan weleens alleen voelen. Gelukkig ga ik op kerstavond en eerste kerstdag naar mijn dochter in Zeeland. Tweede kerstdag ga ik terug naar Mijdrecht en gezellig bij mijn vriendin Sietske Brohm eten."

"Sietske heb ik leren kennen op de ondergoed­afdeling van een modewarenhuis. We raakten aan de praat en zijn gaan koffiedrinken. Dat werd zo gezellig dat we uiteindelijk ook wat zijn blijven eten en vaker hebben afgesproken. We hebben inmiddels zelfs een cruise langs de Canarische eilanden gemaakt."

"Ik ben vandaag met allemaal vrouwen naar het diner gekomen met wie ik in de buurtkamer van Mijdrecht zit. Daar zijn activiteiten, zoals gezellig koffiedrinken en rummikuppen op dinsdag. Betalen we 5 euro en dan krijgen we in de middag ook nog een driegangendiner, net als vandaag."

Anneke Vermeer (82) woont in Mijdrecht. Ze komt oorspronkelijk uit Amsterdam

"Ik woonde vroeger met mijn man bij het Hoofddorpplein. Dat was toen de rand van Amsterdam, keken we zo uit over de polders. In de winter kon je zo naar Badhoevedorp schaatsen. Nu kan dat natuurlijk niet meer, want tegenwoordig ligt Osdorp ertussen."

"Kerstavond ga ik naar mijn dochter toe, dat is traditie. Tweede kerstdag ga ik naar een vriendin. Dan moet ik wel op tijd thuis zijn, want in het donker zie ik niet veel meer. Dat is vervelend, maar dat krijg je als je ouder wordt."

"Gelukkig verveel ik mij niet vaak. Als je ouder bent en je wilt niet eenzaam zijn dan moet je dingen gaan doen en organiseren. Het Ouderenfonds organiseert gelukkig erg veel. Elke maand kun je kijken waar je naar toe wilt."

"Vanavond ben ik op dit diner aanwezig en donderdag ga ik naar het Concertgebouw. Voor volgende maand heb ik mij alweer opgegeven om lekker vis bij het Noordzeekanaal te eten. Als je niet eenzaam wilt zijn moet je zoveel mogelijk ondernemen en lekker met de meiden op stap gaan."

Anneke Vermeer, 82 Beeld Lin Woldendorp
Anneke Vermeer, 82Beeld Lin Woldendorp

Joan Carel Landegent (95) woont in verzorgingshuis De Drie Hoven in Amsterdam.

"Oorspronkelijk kom ik uit Nederlands-Indië, waar ik geboren ben en in het leger heb gediend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heb ik op een Nederlands marineschip gezeten."

"Voor mijn leeftijd ben ik behoorlijk fit. In mijn kamer doe ik bijna alles zelf. Mijn bed hoeft niet te worden opgemaakt en stofzuigen ook niet, dat doe ik zelf. Toch merk je wel dat je wat minder wordt en daardoor minder snel eropuit gaat."

"Daarom heb ik vorig jaar een scootmobiel aangeschaft, zodat ik toch een stukje mobieler ben en wat sneller weg kan. Op woensdag ga ik naar de markt op het Sierplein. Dan kijk ik naar het verkeer en de mensen en snoep ik een lekker saucijzenbroodje of een Vietnamese loempia. Een mooi uitje is dat elke week!"

"Dat ik vanavond ben uitgenodigd, vind ik wel bijzonder. Het is toch een beetje afleiding en je zit een avond eens niet op je kamer. Je hebt ook oudere mensen die niet meer kunnen lopen en die komen helemaal niet zoveel buiten. Dan zijn dit soort avonden toch prachtig."

Joan Carel Landegent, 95 Beeld Lin Woldendorp
Joan Carel Landegent, 95Beeld Lin Woldendorp

Elisabeth Bottse (82) zit met de leden van haar sociaal culturele vereniging Sranan Bromki Dyari uit Amsterdam-Zuidoost aan tafel.

"Ik ben voorzitter van onze 'damesclub' en het is ons eerste kerstdiner samen. Dat we zo samen met elkaar zijn, maakt het al een leuke avond. Wij wonen allemaal alleen, dan is een avond als deze erg fijn. We zitten niet stil en komen overal in het land."

"Zo hebben we uitjes, organiseren lezingen over veranderingen in de samenleving en dansen met elkaar. We voeren een Franse hofdans op, wel op zijn Surinaams uiteraard. Van tijd tot tijd worden we uitgenodigd om in onze mooie jurken te dansen op evenementen. Overal zijn we al geweest, van Limburg tot Urk."

"Tegen de kerstdagen kijk ik niet op, maar ik heb de kersttraditie wel zien veranderen door de jaren heen. Weinig mensen weten nog waar Kerstmis echt om draait. Vijftig jaar geleden was dat anders en hadden veel meer mensen een christelijke achtergrond. Wat ik precies ga doen met de kerst­dagen weet ik nog niet. Misschien ga ik wel naar Spanje, lekker de warmte opzoeken."

Elisabeth Bottse, 82 Beeld Lin Woldendorp
Elisabeth Bottse, 82Beeld Lin Woldendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden