Kerstborrel op school: gratis alcohol mag, verkopen vaak niet

Scholen waar tijdens de kerstborrels alcohol wordt verkocht aan ouders, zijn mogelijk illegaal bezig.

'Als er geen alcohol wordt verstrekt, nemen ouders soms zelf drank mee' Beeld anp
'Als er geen alcohol wordt verstrekt, nemen ouders soms zelf drank mee'Beeld anp

Voor de verkoop van alcoholhoudende dranken door 'paracommerciële rechtspersonen' als sportverenigingen, dorpshuizen, kerkgenootschappen maar ook scholen is een vergunning verplicht. De organisatoren van de schoolborrels zijn zich daar vaak niet van bewust.

Op veel Amsterdamse basisscholen wordt tijdens de traditionele kerstdiners voor de kinderen een ouderborrel georganiseerd, waarbij vaak glühwein wordt geschonken en soms ook andere alcoholhoudende dranken verkrijgbaar zijn. Worden die gratis verstrekt, dan is dat binnen het kader van een besloten feest geen probleem.

Goed doel
Maar drank verkopen geldt volgens de Drank- en Horecawet als oneerlijke mededinging, bevestigt Edward Ernst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook als de opbrengst, zoals bij kerstborrels vaak het geval, bestemd is voor een goed doel. "De vraag is wel: wie gaat erop handhaven? Dat hangt af van de prioriteiten die de gemeenten stellen."

Op de website van het Trimbosinstituut voor verslavingszorg staat dat gemeente, politie en Keuringsdienst van Waren kunnen komen con­troleren en eventueel optreden als een school niet aan de wet voldoet. De politie Amsterdam zegt echter niet te handhaven op kerstborrels van scholen.

Voorbeeldfunctie
Gratis of niet, het Trimbos is hoe dan ook fel gekant tegen alcoholconsumptie tijdens schoolactiviteiten. "Dat geldt dus ook voor kerstborrels," aldus projectleider Jeroen Lammers, projectleider van 'De gezonde school en genotmid­delen'.

"Wij zijn heel duidelijk met ons advies: geen alcohol in het bijzijn van leerlingen. Ouders en leerkrachten hebben een voorbeeldfunctie. We weten dat de weerstand groot is en horen ook de verhalen van ouders die, als er geen alcohol wordt verstrekt, zelf drank mee nemen. Wij adviseren scholen duidelijk te zijn en met ouders het gesprek aan te gaan over alternatieven."

Lees ook: Veel ouders zuipen zich klem op de schoolplein­borrel: 'Het is een beetje scheef'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden