Kerstavond met Stille nacht en streetdance

null Beeld

AMSTERDAM - In de Amsterdamse kerken is vanavond en vannacht voor elk wat wils: van gregoriaans tot gospelrock en van streetdance tot Nu zijt wellekome.

In de protestantse kerken schallen vooral de traditionele liederen zoals De herdertjes lagen bij nachte en Stille nacht. De meeste kerken hebben een koor, dat bijvoorbeeld Engelse christmas carols zingt. In de roomse kerken worden Latijnse liederen gezongen of zingt een koor een mis. In de Krijtberg zingen bezoekers voor de mis kerstliederen.

Daarnaast zijn er kerken die het minder klassiek aanpakken. In de Vondelkerk wordt 'een dienst met een bite' gehouden. De klassieke liederen zijn in een modern jasje gestoken en worden uitgevoerd met gitaar en piano en een beat.

Buiten het centrum vindt in de Heineken Music Hall Christmas 2008 plaats. Daar komen drieduizend mensen bijeen om te zingen en te luisteren naar gospelmuziek.

De kerken zitten in de kerstnacht altijd vol. Bij de Nicolaaskerk moest men kaarten halen, maximaal twee per persoon. De tachtig plaatsen van de schuilkerk aan de Oudezijds Voorburgwal waren binnen een dag weg. (HET PAROOL)

Programma
Westerkerk, 22.30u: Traditionele liederen, onder begeleiding van het orgel. Het koor zingt een combinatie van oude liederen met moderne Engelse.

Noorderkerk, 20.00u: Traditionele liederen. Een koor zingt christmas carols en een muziekgroepje speelt dwarsfluit, viool en contrabas.

Keizersgrachtkerk, 21.00u: Combinatie van traditionele en moderne liederen, van onder anderen Huub Oosterhuis. Afgesloten met een avondmaal met druivensap en brood.

De Papegaai, 22.00u: Een koor zingt Latijnse en gregoriaanse liederen en het bijbelverhaal wordt voorgelezen.

De Krijtberg, 20.00u: Latijnse en Gregoriaanse gebeden. 22.15u: Het koor zingt een mis van Charpentier. 0.00u: In de nachtmis zingt het kerkpubliek.

Vondelkerk, 22.00u: Klassieke liederen door een bandje met gitaar, piano en opgenomen beats. Er wordt ook popmuziek, waaronder U2, gespeeld.

Amstelkerk, 21.30u: Combinatie van traditionele en moderne liederen.

Levend Evangelie Gemeente, Schiphol, 21.00u: Traditionele liederen en eigentijdse nummers, gospelrock en een streetdancegroep.

Maranatha Ministries, Heineken Music Hall 20.00u: liederen uit het liedboek, gospel en bands.

Dit is slechts een kleine greep. Zie www.kerstamsterdam.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden