Update

Kerry: VS sluit nieuw overleg Veiligheidsraad niet uit

De Verenigde Staten sluiten niet uit terug te keren naar overleg in de VN-Veiligheidsraad over de Syrië-crisis. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondag gezegd in Parijs.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt in Parijs. Beeld afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry spreekt in Parijs.Beeld afp

Volgens Kerry heeft president Barack Obama nog geen besluit genomen. Het is volgens hem mogelijk dat de VS alsnog een VN-resolutie proberen te krijgen, zodra de VN-inspecteurs die in Syrië onderzoek hebben gedaan hun rapport af hebben.

De Verenigde Staten hebben de afgelopen weken gedreigd met een militaire actie buiten de VN-Veiligheidsraad om. Obama heeft aan het Congres goedkeuring gevraagd voor een aanval. Veel landen, waaronder Europese bondgenoten, willen dat de Veiligheidsraad het laatste woord heeft, hoewel die tot op heden verdeeld was.

Gruwelijke beelden
Obama en zijn staf zetten de komende dagen alles op alles om de Senaat en het Huis van Afgevaardigden achter hun Syriëbeleid te krijgen. Niet alleen vinden er vele gesprekken met de volksvertegenwoordigers plaats en zijn aan Senatoren gruwelijke beelden getoond van de vermeende gifgasaanval bij Damascus van ruim 2 weken geleden, maar ook probeert de president hen onder druk te zetten door zich tot het volk te richten.

Obama geeft maandag interviews aan de zes belangrijkste Amerikaanse tv-stations en spreekt dinsdagavond (Amerikaanse tijd) het volk toe. De president is ervan overtuigd dat de Syrische regering gifgas heeft gebruikt en wil haar met beperkte militare acties straffen. Hij heeft de volksvertegenwoordigers om instemming gevraagd, ook al hoefde hij dat als opperbevelhebber van de strijdkrachten niet te doen.

De buitenlandcommissie van de Senaat heeft al ingestemd met militaire acties, maar de stemverhouding (tien tegen zeven) gaf aan dat lang niet iedere volksvertegenwoordiger hem steunt. De voltallige Senaat zal naar verwachting woensdag of donderdag stemmen, waarna het Huis van Afgevaardigden aan de beurt is.

Republikeinen
Daar hebben de Republikeinen de meerderheid, maar de Republikeinse voorzitter van het Huis, John Boehner, en de fractievoorztter van de Republikeinen, Eric Cantor, hebben gezegd de Democratische president te steunen. Het volk is volgens alle peilingen tegen.

Kerry noemde een internationale militaire actie tegen Syrië 'ook een teken voor Iran en Hezbollah'. Anders zouden zij, net als de Syrische president Bashar-al Assad, kunnen denken dat het geen consequenties heeft, als als een land internationaal verboden wapens inzet, legde Kerry uit.

Israël
Mocht het tot een Amerikaanse aanval op Syrië komen, dan waarschuwen de VS hun bondgenoot Israël uren van tevoren, liet een Israëlische officier zondag weten. Israël is van plan om antiraketsystemen op te stellen en de strijdkrachten in staat van paraatheid te brengen, als Obama groen licht geeft voor een militaire actie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden