Kerry: Veiligheidsraad moet volgende week optreden

De VN-Veiligheidsraad moet bereid zijn om volgende week op te treden Syrië. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zojuist tijdens een persconferentie in Washington. 'De strijd tegen het arsenaal chemische wapens van Syrië is geen spel.'

De Amerikaanse minister John Kerry van Buitenlandse Zaken.Beeld getty

Maandag verscheen het rapport van de VN-inspecteurs. Hoewel het rapport geen dader aanwijst, maken deskundigen er vanwege het type raketten, de samenstelling van het gifgas en de route van de raketten uit op dat de regering van de Syrische president Assads erachter zit. 'Het rapport bevestigt wat wij al wisten. Assads regime zat achter de gifgasaanval', aldus Kerry. De minister wil dat de Verenigde Naties komende week een bindende resolutie aannemen die de ontmanteling van het arsenaal afdwingbaar maakt.

'Tijd om op te staan'
'De wereld mag nu beslissen of het Syrische regime de chemische wapens heeft gebruikt, of dat de oppositie ze in het geheim heeft gebruikt, terwijl ze helemaal niet over chemische wapens beschikken', zei Kerry. 'Het is van van essentieel belang voor de internationale gemeenschap om op te staan en te spreken in de sterkst mogelijke bewoordingen over het belang van afdwingbare maatregelen om de wereld van de Syrische chemische wapens te bevrijden.'

Het onderzoeksteam van de VN stelde in het rapport 'duidelijk en overtuigend bewijs' te hebben gevonden dat het zenuwgas sarin is gebruikt bij de aanval op 21 augustus nabij Damascus. Bij die aanval kwamen volgens de VS meer dan 1400 mensen om het leven, onder wie honderden kinderen.

De VN-inspecteurs ondervroegen meer dan vijftig personen die de aanval overleefd hadden, waaronder slachtoffers en hulpverleners. Ze onderzochten bloed, haar, urine en raketonderdelen van de plaats des onheils.

'Regering bereid tot staakt-het-vuren'
Als de vredesconferentie over Syrië in Genève tot stand komt, zal het Assad-bewind er vragen om een staakt-het-vuren. Als de oppositie instemt, mogen VN-troepen het land in om op het bestand toe te zien. Die moeten dan wel afkomstig zijn uit 'neutrale' of 'vriendelijke' landen. Dit heeft de Syrische vicepremier Qadri Jamil gezegd in een interview met de Britse krant The Guardian.

Rusland en de VS proberen al maanden de conferentie in Zwitserland te organiseren. Volgens Jamil is in de gevechten nu een patstelling bereikt. 'Noch de gewapende oppositie noch de regering is in staat de andere kant te verslaan. Dat evenwicht zal enige tijd niet veranderen.'

De Syrische president Bashar al-Assad.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden