Kerry neemt deel aan gesprekken met Iran over nucleaire programma

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zal deze week een ontmoeting bijwonen met zijn Iraanse collega Javad Zarif en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Dat maakte een Amerikaanse functionaris maandag bekend.

Redactie
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Beeld epa
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif.Beeld epa

De ontmoeting was maandag aangekondigd door EU-buitenlandchef Catherine Ashton. Volgens de Amerikaanse functionaris, die op basis van anonimiteit sprak, zal John Kerry daarbij aanwezig zijn.

De gesprekken, waar naast Iran en Amerika ook Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Rusland en Duitsland aan deelnemen, gaan over het westerse vermoeden dat Iran bezig is met de ontwikkeling van kernwapens. Iran heeft altijd beweerd dat het zijn nucleaire programma voor vreedzame doeleinden inzet.

Onder het presidentschap van Hassan Rohani, die in juni aantrad, lijkt Iran een nieuwe koers te varen op het gebied van zijn nucleaire programma. In een interview met de Amerikaanse NBC beweerde Rohani vorige week dat hij vrede in de regio als hoogste goed ervaart en dat Iran niet de intentie heeft om een kernbom te fabriceren.

Toenadering
Rohani zoekt, veel meer dan zijn voorganger Ahmadinejad, toenadering tot het Westen. Mogelijk zal hij deze week in de marge van de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York ook een ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Obama. Het Witte Huis heeft een dergelijke ontmoeting nog niet bevestigd.

Senatoren dringen er bij Obama op aan om Iran streng aan te pakken in de toespraak die hij zal houden in de algemene vergadering van de VN. Volgens deze senatoren - die niet bij name worden genoemd - moet de VS het niet toestaan dat Iran over een capaciteit beschikt die de fabricatie van een kernwapen mogelijk maakt.

De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani. Beeld getty
De nieuwe Iraanse president Hassan Rohani.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden