Kerry en Timmermans op één lijn over Syrië

Nederland en de Verenigde Staten zitten precies op één lijn wat betreft de aanpak van Syrië. Dat blijkt na een gesprek in Washington tussen minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans op bezoek bij zijn Amerikaanse collega John Kerry. Beeld EPA
Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans op bezoek bij zijn Amerikaanse collega John Kerry.Beeld EPA

'We zitten precies op één lijn. Wat we kunnen doen om u te steunen, zullen we doen', zei Timmermans na het gesprek in een kort persmoment. Kerry stelde dat Nederland vanaf het begin een grote steun voor de VS is geweest in de pogingen om Syrië te ontdoen van chemische wapens.

Timmermans feliciteerde Kerry met het 'leiderschap' van de VS in de kwestie-Syrië. 'We kijken nu naar het weghalen van chemische wapens uit Syrië, wat niet gebeurd zou zijn zonder uw leiderschap.'

Timmermans en Kerry zijn het ook eens over de resolutie die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet gaan aannemen over Syrië. De tekst moet 'zeer stevig' zijn en ervoor zorgen dat de Syrische president Bashar al-Assad doet wat hij belooft, zei Timmermans.

PRISM-schandaal
Hij stelde in het gesprek ook de zorgen en onrust aan de orde die in Nederland leven over het Amerikaanse spionageprogramma PRISM. Timmermans heeft volgens zijn woordvoerder Kerry opgeroepen met andere landen een dialoog te voeren over PRISM.

Timmermans sprak ook nog met de Republikeinse senator John McCain over Syrië, Egypte en de internationale veiligheid. In dat gesprek deelde Timmermans zijn 'visie en zorgen over het Midden-Oosten' met McCain, aldus de woordvoerder van de minister.

Later vandaag spreekt Timmermans nog met de voorzitter van de senaatscommissie voor defensie, de Democraat Carl Levin. Syrië is ook hier het belangrijkste onderwerp van gesprek. Na zijn bezoek aan Washington reist Timmermans verder naar New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden