Kerry belooft harde opstelling jegens Iran

De Verenigde Staten zullen alles doen om te voorkomen dat Iran beschikking krijgt over nucleaire wapens. Dat zei beoogd minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vandaag tijdens zijn hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

Redactie
John Kerry tijdens de hoorzitting donderdag. Beeld getty
John Kerry tijdens de hoorzitting donderdag.Beeld getty

'Ons beleid is niet indammen, het is preventie. En de klok tikt voor onze pogingen om medewerking van Iran te krijgen', aldus Kerry.

Kerry zei 'helemaal toegewijd' te zijn om de Amerikaanse sancties tegen Iran door te voeren. Tegelijk zei de 69-jarige politicus hoopvol te zijn dat vooruitgang op het diplomatieke front mogelijk is.

De voormalige presidentskandidaat Kerry is door president Obama naar voren geschoven als de opvolger van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken. Kerry heeft veel ervaring op dit gebied, de afgelopen 28 jaar zat Kerry als senator in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, waarvan de laatste vier als voorzitter. Ook was hij regelmatig speciaal gezant in het buitenland namens de Amerikaanse regering.

Kerry zei verder dat hij erop vertrouwt dat de relatie met Rusland zal verbeteren. Die relatie staat onder druk, mede door een onlangs aangenomen Russische wet die adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbiedt. 'Het zou raar zijn als ik hier zou ontkennen dat de relatie met Moskou is verslechterd', aldus Kerry, die eraan toevoegde dat Rusland wel heeft meegewerkt aan het indammen van nucleaire wapens, de sancties tegen Iran en handelsverdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden