Kermisexploitant helpt Aboutaleb uit brand

Ahmed Aboutaleb. Foto ANP Beeld
Ahmed Aboutaleb. Foto ANP

AMSTERDAM - Rotterdam heeft Ahmed Aboutaleb al, nu gaat de havenstad ook een echt Amsterdamse aanpak van probleemjongeren importeren. Kermisexploitant Frans Stuy zal Rotterdamse jongeren, op verzoek van Aboutaleb, de vrede laten bewaren op zijn kermis.

Sinds jaar en dag biedt Stuy straatjongens die op zijn kermissen rondhangen, met name van Marokkaanse afkomst, een baantje aan. Ze krijgen een geel hesje en surveilleren over de kermis. Zo leren ze omgaan met verantwoordelijkheden, verdienen ze wat geld en houden ze andere straatjongens onder controle.

Met de aanpak maakte Stuy zich de afgelopen jaren zeer geliefd bij de Amsterdamse gemeente. Ook bij voormalig wethouder Ahmed Aboutaleb, die nog voordat hij officieel aantrad als burgemeester van Rotterdam, zijn kans greep. ''Op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het Concertgebouw kwam ik hem tegen. Hij wilde me graag in Rotterdam zien,'' zegt Stuy. ''Hij regelde een afspraak met wethouder Schrijer die over jeugdwerkloosheid gaat. Daar werd ik met open armen ontvangen, ik kwam in een warm bad terecht.''

Een half jaar later is alles geregeld, van vergunning tot opleiding voor de jongeren. Van 8 tot en met 16 augustus staat de Amsterdamse kermis voor het eerst in Rotterdam, op het parkeerterrein voor Ahoy. De probleemjongeren bewaken er de orde en werken ondertussen aan hun certificaat tot beveiliger. Rotterdam bestrijdt zo de jeugdwerkloosheid en Stuy is verzekerd van een rustige kermis.

Stuy: ''In Rotterdam hebben ze nog veel meer dan in Amsterdam te maken met probleemjongeren. Je ziet daar zoveel jongeren bij het jeugdloket. Ik ben blij dat ik mee kan helpen, want ik heb al jaren het gevoel dat de jeugd meer kansen moet krijgen. Iedereen zit te schelden op die allochtone jongeren, terwijl ze vaak alleen een steuntje in de rug nodig hebben. Iemand die ze af en toe streng toespreekt en op het juiste spoor zet.''

Door de crisis is de jeugdwerkloosheid onder lageropgeleiden in de grote steden razendsnel opgelopen. Stuy is inmiddels ook in onderhandeling met de gemeente Utrecht voor zijn kermisoplossing. (JEFF PINKSTER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden