Kermis verdwijnt van de Dam, minder feesten tijdens Gay Pride

De kermis op de Dam heeft zijn langste tijd gehad. De exploitant heeft nog een overeenkomst tot 2019, maar die zal niet worden verlengd als gevolg van de sterk toegenomen drukte in de binnenstad.

Onderdeel van het nieuwe evenementenbeleid in de stad: de kermis op de Dam verdwijnt vanaf 2019 Beeld ANP
Onderdeel van het nieuwe evenementenbeleid in de stad: de kermis op de Dam verdwijnt vanaf 2019Beeld ANP

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad over de voortgang van het nieuwe evenementenbeleid. Een andere maatregel is de inperking van het aantal feesten op straten en pleinen tijdens de Gay Pride.

Ook komt de gemeente met uniforme richtlijnen voor de geluidsbelasting van evenementen. Het wegfilteren van extreem lage tonen moet ertoe leiden dat omwonenden geen last meer hebben van rinkelende kopjes op tafel, zoals een woordvoerder het omschrijft.

Nieuwe richtlijnen
De nieuwe richtlijnen voor het geluid worden zeer waarschijnlijk op Koningsdag van kracht. Voor die tijd vindt op de ambtswoning nog een overleg plaats met evenementenorganisatoren, verenigingen van bewoners en deskundigen op het gebied van geluidshinder

Nieuw is ook de komst van een zogenoemde stedelijke regietafel, die elke week samenkomt om komende evenementen te bespreken. Het gaat dan met name om de eventuele inzet van politie, hulpdiensten, handhaving en reiniging.

Deze regietafel gaat per 1 januari van start, maar het lukt de gemeente niet om het hele nieuwe evenementenbeleid met ingang van het nieuwe jaar door te voeren. Er moeten eerst nog enkele onderzoeken worden afgerond, zoals die naar de bodemkwaliteit in de parken.

Overgangsjaar
Ook wil de gemeente nog eens kritisch kijken naar de profielen die de bestuurscommissies hebben opgesteld voor de 78 evenementlocaties in de stad. In veel gevallen gaan de profielen uit van de bestaande situatie en niet van het gewenste spreidingsbeleid.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Van der Laan noemt 2017 een overgangsjaar, waarin de maatregelen die kunnen worden getroffen zullen worden getroffen. Daaronder valt ook de ontwikkeling van vaste evenemententerreinen in het Westelijk Havengebied en de Tuinen van West.

Zie ook: De Dam is juist heel mooi, dat kun je alleen niet zien [+], Burgemeester, schaf dan ook de kermis op de Dam af (lezersbrief) en De dag dat de drukte in Amsterdam een probleem werd

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden