Kerkverzamelgebouw De Kandelaar voorkomt kort geding

De problemen rond kerkverzamelgebouw De Kandelaar in Zuidoost zijn opgelost, meldt woningcorporatie Rochdale.

Een dienst in kerkgebouw De Kandelaar. Beeld Klaas Fopma
Een dienst in kerkgebouw De Kandelaar.Beeld Klaas Fopma

Aan de vooravond van het kort geding dat vandaag zou plaatsvinden, heeft Rochdale overeenstemming bereikt met Stichting De Kandelaar - sprekend namens vijf hoofdhuurders en vijftien onderhuurders - over de betaling van een restant aan achterstallige huur van honderdduizend euro.

Ook is afgesproken dat Rochdale voortaan afzonderlijke huurcontracten sluit met de vijftien Afrikaanse kerkgenootschappen in het kerkverzamelgebouw aan de Bijlmerdreef. Dit maakt het makkelijker voor eigenaar Rochdale om op te treden bij een eventuele nieuwe huurachterstand.

In het voorjaar werd bekend dat de kerken een huurschuld van een kwart miljoen euro hadden opgebouwd. Rochdale dreigde met een uitzetting van de kerkgenootschappen, en startte in augustus een gerechtelijke procedure. De dreiging van een kort geding leidde gisteren tot een schikking.

De Kandelaar opende zijn deuren in 2007, in aanwezigheid van toenmalig minister André Rouvoet. Het prestigieuze kerkverzamelgebouw - kosten vijftien miljoen euro - moest onderdak bieden aan de vele tientallen grote en kleine kerkgenootschappen in de Bijlmer die voorheen in buurthuizen, sportzalen en parkeergarages samenkwamen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden