Kerktoren centrum Weesp deels ingestort na brand

Bij een grote brand is de torenspits van de Laurentieuskerk in Weesp deels ingestort. Er raakte niemand gewond, maar het silhouet van de stad is verminkt.

Lex Boon
De Sint-Laurentiuskerk in Weesp, dinsdag rond tien voor negen Beeld anp
De Sint-Laurentiuskerk in Weesp, dinsdag rond tien voor negenBeeld anp

De brand begon, zo vertelt een vrouw die naast de kerk woont, met een klein brandje - ze houdt haar handen ongeveer 20 centimeter uit elkaar - onder het grote kruis dat bovenop de kerk staat.

Wat de oorzaak precies is wordt nog onderzocht, maar de brandweer bevestigt dat er werkzaamheden aan de gang waren in de kerk.

De vrouw belde 112 en niet veel later stond ze al te zoeken naar haar twee katten, omdat haar huis ontruimd werd wegens instortingsgevaar. Net zoals 25 andere woningen in de omgeving aan de Herengracht. Het vuur breidde zich namelijk snel uit.

Een schok
De gewaarschuwde waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove (CDA) - die niet in Weesp woont - zag vanaf de snelweg de vlammen uit de toren slaan.

De Laurentiuskerk bepaalt al sinds 1876 het silhouet van Weesp. Van welke kant je ook aan komt rijden: het eerst dat je ziet is de neogotische kerk met het groen-verlichte kruis. "Het was een schok om te zien dat de toren in brand stond. Heel heftig," aldus Van Bochove.

Het vuur werd bestreden door 75 brandweermannen, waarbij gebruik werd gemaakt van drie ladderwagens - waaronder een uit Amsterdam.

Ondanks de hulp ging het blussen van de 65 meter hoge kerk lastig. "Zo'n ladderwagen gaat dertig meter hoog en een straal haalt maximaal twintig meter," zegt John van der Zwan, regionaal commandant van de brandweer.

"Bovendien moesten we voorzichtig zijn, vanwege de instortende delen."

Rond half negen 's avonds kwam de bovenste acht meter van de torenspits brandend naar beneden.

Gerard Kuipers, die al de hele avond met zijn hond Sputter op de kade naar de brand aan het kijken was, zag het gebeuren. "Ik woon hier al dertig jaar en al die jaren is het al het gezicht van Weesp. Met een prachtig verlicht kruis. Dat prachtkruis."

Woningbouw
De Laurentiuskerk werd in 2014 gesloten en is sindsdien een veelbesproken onderwerp in Weesp. De kerk werd onlangs overgenomen door een projectontwikkelaar, die van plan was om het schip en het koor te slopen voor woningbouw. Na veel protest werd een paar maanden geleden besloten het gebouw toch te behouden en om te bouwen tot commerciële ruimten, inclusief appartementen en een bierbrouwerij.

Tegen tien voor half tien werd het sein brand meester gegeven en kon een deel van de bewoners weer naar huis. Bewoners van vijf woningen, direct naast de kerk, moesten elders overnachten vanwege mogelijk instortingsgevaar.

In Weesp klonk de hele avond de roep om de torenspits snel terug te bouwen. "Zie ik het kruis, dan ben ik weer thuis," zei Ben de Groot op de kade.

Die oproep snapt burgemeester Van Bochove wel. "Ik denk dat je zo'n toren niet kan missen in het stadsbeeld van Weesp."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden