Kerken komen met homogids Coming Out Churches

Homostellen die in de kerk willen trouwen en hun homohuwelijk willen laten zegenen, kunnen nu zien in welke kerken ze welkom zijn.

ANP/Redactie

Voorzitter Wieli Elhorst van Het Landelijk KoördinatiePunt groepen kerk en homoseksualiteit en de secretaris van de Remonstrantse Broederschap Tom Mikkers komen 9 oktober met het boek Coming Out Churches. 'Een Michelingids voor de kerken', aldus Mikkers.

De makers willen laten zien dat kerken en homo-emancipatie niet lijnrecht tegenover elkaar staan. 'Het waren juist de kerken die eind jaren vijftig en in de jaren zestig een impuls gaven aan de homo-emancipatie.'

'Nog in de kast'
In Nederland zijn er vier kerkgenootschappen waar het huwelijk tussen hetero-stellen en homoparen geheel gelijk is gesteld. Dat zijn de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, het Apostolisch Genootschap, het Remonstrants Broederschap en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB.

In de Oud-Katholieke Kerk en de Christengemeenschap kunnen homoparen hun huwelijk laten zegenen. De Protestantse Kerk in Nederland zegent homohuwelijken ook, maar dat verschilt per lokale kerkgemeente.

De Rooms-Katholieke Kerk zit volgens de makers van de gids 'nog in de kast', wel zijn er volgens Mikkers parochies die homostellen willen zegenen. 'Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat priesters positief te staan tegenover een kerkelijke zegening van homoseksuele relaties', aldus Mikkers.

Het is dit jaar precies 25 jaar geleden dat het eerste kerkelijke homohuwelijk werd gesloten. Dat was binnen een remonstrantse gemeenschap.

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden