Kentekencheckers op straat voor brom- en snorfietsers

De gemeente Amsterdam heeft op zes plekken in de stad kentekencheckers voor bromfietsers en snorfietsers geplaatst omdat op 1 januari 2018 de Amsterdamse milieuzone wordt ingevoerd en oudere voertuigen verboden worden.

Het Parool
De kentekencheckers zijn op zes plekken geplaatst Beeld anp
De kentekencheckers zijn op zes plekken geplaatstBeeld anp

De milieuzone is een van de grootste maatregelen van de stad om de uitstoot van verkeer te verkleinen. "We doen er alles aan om de lucht in Amsterdam schoner te krijgen," zegt wethouder Abduleheb Choho (Duurzaamheid).

"Daar horen ook vervelende maatregelen bij, zoals een milieuzone. Door iedereen met een te vuile brom- en snorfiets vooraf goed te waarschuwen, zorgen we ervoor dat de invoering van deze milieuzone zo redelijk mogelijk gaat."

De kentekencheckers zijn onderdeel van de communicatiecampagne die bezitters van een bromfiets moeten wijzen op de invoering van de milieuzone. De Amsterdamse milieuzone is de eerste van Nederland.

Waarschuwing
In juli 2016 werden de eerste 55.000 brieven al verstuurd naar bezitters. Brom- en snorfietsen met een Datum Eerste Toelating van voor 2011 mogen de milieuzone na 1 januari 2018 niet meer in. Twee maanden geleden zijn herinneringsbrieven gestuurd en in december volgt de laatste waarschuwingsbrief.

Naast de checkers op de Michiel de Ruijterkade, Stadhouderskade, Sarphatistraat, Hoofddorpweg, Haarlemmerweg en Weteringschans kan je ook online een kenteken controleren.

90 euro boete
Van januari tot en met eind april krijgen overtreders van de regels van de milieuzone een waarschuwingsbrief en geen boete. Vanaf 1 mei wordt overtreding beboet met 90 euro. Een ontheffing kan aangevraagd worden vanaf 1 januari 2018.

Uitzondering voor de milieuzone zijn elektrische brom- en snorfietsen, gehandicaptenvoertuigen en brommobielen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden