Kennisinstituut Trimbos vreest voor nieuwe drugsdoden

Het Trimbos Instituut vreest dit festivalseizoen voor nieuwe drugsdoden. Naast de 'gebruikelijke' probleemdrugs is daar nu een nieuwe drug bijgekomen: designerdrug 4-fluoramfetamine.

Drugsgebruik op festival zorgde afgelopen jaar voor fatale incidenten Beeld anp
Drugsgebruik op festival zorgde afgelopen jaar voor fatale incidentenBeeld anp

Het afgelopen festivalseizoen was een slechte als het ging om drugsincidenten. Er vielen zeker zes fatale slachtoffers na het gebruik van xtc. 'Het zijn vooral jongeren die experimenteren en niet echt doorhebben wat ze innemen', zegt Daan van der Gouwe van het Trimbos Instituut. 'Dan kan het al snel fout gaan'.

Wat volgens hem ook een rol speelt is de hoeveelheid MDMA in de pillen, die de laatste jaren flink gestegen is. 'Jongeren nemen hun gebruikelijke dosis, maar krijgen dus in werkelijkheid veel meer binnen. Met het sterker worden van de pillen, nemen de risico's toe. Tot levensgevaarlijke situaties aan toe'.

Nieuwe probleemdrugs
Maar niet alleen XTC zorgt voor problemen. Ook GHB bezorgt festivalgangers een ritje naar de EHBO-post. 'Bij deze drug is het niet zozeer het geval dat veel mensen het gebruiken, maar het gaat wel vaak mis onder gebruikers.'

Nieuw op de markt van probleemdrugs is de designerdrug 4-Fluoroamphetamine. Deze designerdrug, in de volksmond 4FMP of Fluor genoemd, is vooral gevaarlijk door de onbekendheid van stoffen.

'Designerdrugs' is een verzamelnaam voor drugs waarin de werkzame stoffen niet op de Opiumlijst staan, maar de drugs wel de effecten nabootsen van traditionele drugs als cocaine of xtc. Hierdoor is het vaak zelfs in de smartshops te krijgen. 'Maar dat maakt ze niet minder gevaarlijk. Wij weten er als onderzoekers nog weinig over, en jongeren hebben geen idee wat ze slikken of snuiven. Dat is levensgevaarlijk'.

Overleg organisaties
De angst is groot na het grote aantal ongevallen van vorig jaar. 'Sinds het begin van het gebruik van drugs vallen er doden, maar vorig jaar waren er buitenproportioneel veel incidenten en meer met een dodelijke afloop. Daar willen we nu beter op voorbereid zijn.'

Samen met verslavingszorg, EHBO posten op festivals en festivalorganisatoren wordt er overlegd waar de problemen in de markt zitten. 'Wat we doen in het geval van een incident bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat we de lijnen tussen de organisaties zo kort mogelijk houden'. Er worden zoveel mogelijk partijen betrokken bij het overleg. 'Iedereen heeft een andere kijk op de zorg, maar gezamenlijk hebben we veel kennis over drugsgebruik en de mogelijke incidenten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden