Kennis over Grondwet miniem

DEN HAAG - Het is slecht gesteld met de kennis van de Grondwet. De meeste Nederlanders weten niet of nauwelijks wat erin staat. Tegelijk zegt bijna iedereen veel belang te hechten aan de Grondwet.Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De resultaten werden woensdag in Den Haag gepresenteerd op een symposium over het 25-jarig bestaan van de huidige versie van de Grondwet, waarin de grondrechten en de regels voor de staatsinrichting zijn vastgelegd.

Van de 1246 mensen die TNS NIPO ondervroeg, gaf 94 procent aan het tamelijk of heel belangrijk te vinden dat er een Grondwet is. Daarbij is er nauwelijks verschil tussen allochtonen en autochtonen. Van de ondervraagden zegt echter 84 procent de inhoud van het document niet zo goed of helemaal niet te kennen.

Ze kregen zes vragen voorgelegd om hun kennis te testen. Maar niemand had alles goed, 94 procent had drie of meer vragen fout. Ouderen, mensen met een hoger inkomen en hoger opgeleiden deden het iets beter, maar veel scheelde dat niet.

Een meerderheid (87 procent) vindt dat alle jongeren op school moeten leren wat er in de Grondwet staat. Als de tekst ooit wordt herschreven, mag dat volgens de meesten niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid. Ook vinden ze dat rechters wetten moeten kunnen toetsen aan de Grondwet.

In 1983 kwam na een jarenlange discussie een algehele herziening van de Grondwet tot stand. Daarna zijn nog enkele kleinere veranderingen aangebracht. Het kabinet zette eind vorig jaar een staatscommissie aan het werk om voor het einde van dit jaar advies uit te brengen over een herziening van de Grondwet, waarbij de verbindende rol ervan in de samenleving moet worden versterkt.

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vindt dat de tekst van de Grondwet flets en archaïsch aandoet en dat de inhoud en structuur weinig toegankelijk zijn. Dat moet volgens haar veranderen.

Tijdens een toespraak op het symposium deed de bewindsvrouw twee suggesties. Zo zou er een inleidende en inspirerende tekst (preambule) in de Grondwet kunnen worden opgenomen die ''context en perspectief'' biedt. Verder denkt ze aan een beginhoofdstuk waarin basiskenmerken of -waarden van de staatsinrichting, rechtsorde en nationale identiteit staan. ''Zoals dat Nederland een democratie en rechtsstaat is, Amsterdam de hoofdstad en Den Haag de regeringszetel.'' (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden