Plus

Kennen ze Jacques Monasch nog op de Albert Cuyp? 'Sjaak? Sjaak wie?'

Politici mogen zich graag afficheren met 'de harde werkers' van de Albert Cuypmarkt. Blufte PvdA-kandidaat-leider Jacques Monasch over zijn goede contacten daar?

Marcel Wiegman
Bij Anneke Buchel ligt het boek van Jacques Monasch altijd onder de toonbank Beeld Rink Hof
Bij Anneke Buchel ligt het boek van Jacques Monasch altijd onder de toonbankBeeld Rink Hof

Als ze het op de Albert Cuypmarkt hebben over de PvdA-lijsttrekkersverkiezing, gaat het al snel over 'die kale' (Diederik Samsom) en 'die schele' (Lodewijk Asscher).

Wie er wint? Het maakt eigenlijk niemand echt iets uit. Eén ding is slechts zeker: sociaaldemocraten mogen zich dan graag laten zien tussen het gewone werkvolk van de markt, andersom geldt de liefde niet.

Toch claimde ook Jacques Monasch, gevaarlijke outsider in de PvdA-verkiezing, dit weekend in Het Parool de Albert Cuyp. "Ik heb altijd de mensen opgezocht," zei het Friese Tweede Kamerlid in een interview [+].

"Toen ik in de jaren negentig in De Pijp werkte, vroeg ik in mijn partij: wie praat hier met de marktkooplui? 'Met die fascisten praten we niet,' kreeg ik te horen. Ik heb het wel gedaan, vraag maar na, ze kennen me er nog steeds."

Monasch en De Cuyp, de geschiedenis herhaalt zich. "Mensen die keihard werken om een eigen zaak draaiende te houden," zei hij dertien jaar gelden al in de Volkskrant over de politicus van de gewone man.

Droosjesmaker
Op de markt wordt her en der een wenkbrauw opgetrokken vanachter de koopwaar. Sjaak? Sjaak wie? Een enkeling kent hem uit de krant, een ander van tv. Maar alom bekend op de markt? "Een droosjesmaker," zegt Wil Rademaker (45 jaar op de Cuyp) van City Bag in haar beste Amsterdams. Vrij vertaald uit het jiddisch: een praatjesmaker.

"Misschien had hij me even moeten bellen," zegt Bert van den Ende (zestien jaar op de Cuyp), verkoper van sneakers en voorzitter van de ondernemersvereniging. "Dan had ik nu kunnen zeggen dat ik hem ken."
Markthumor.

Maar Van den Ende snapt het wel: "Iedere politicus wil zich identificeren met de marktkoopman. Dat streelt mijn ego ook wel weer."

Even verderop zegt Aart van den Heuvel (38 jaar op de Cuyp) van Bloemen Margo: "Het is met zo'n Monasch net als met Gordon. Die zegt ook overal dat hij met zijn vader en moeder op de Albert Cuyp stond. Nou, als we hem hier een halve dag hebben zien werken, is het veel."

Bart van Rijn (45 jaar op de Cuyp) van Bart Kaas: "Voor mensen met ambitie is het hier nu eenmaal een bedevaartsoord."

Wijze lessen
Maar toch. Ze zijn er: de oudgedienden die nog precies weten wie Monasch is en wat hij voor hen deed toen de marktkooplui in de jaren negentig op ramkoers lagen met de PvdA'ers in het stadsdeel. Of in elk geval probeerde te doen: hun zaak bepleiten.

Het boek van Jacques Monasch Beeld Rink Hof
Het boek van Jacques MonaschBeeld Rink Hof

In woonwinkel Viareggio trekt Anneke Buchel enthousiast een boek onder de toonbank vandaan: De strijd om de macht van, jawel, Jacques Monasch. Het ligt er altijd. Voorin een handgeschreven opdracht: 'Bedankt voor je wijze lessen en je voorbeelden uit de praktijk van het leven'.

"Jammer dat hij van de PvdA is," zegt ze. "Hij is de enige bij die partij die deugt."

Ze komt uit een CPN-nest, stemde LPF en nu 'Geert'. "Ik zie hem nog binnenkomen toen Pim Fortuyn had gewonnen," zegt ze. "Ik heb hier een uur staan lachen."

Als ze op straat een PvdA'er ziet, 'schopt ze hem het liefst de markt af'. Behalve Jacques.

Haar man Leo kijkt goedkeurend toe. Iedere week zaten ze met de politicus in het koffiehuis om de zaken door te nemen. Kom daar nog maar eens om. "Hij is de enige die de PvdA nog kan redden."

Zo denkt Joop Rooze van voorheen de groente- en fruitstal Joop Rooze er ook al over. Met zijn vijftig jaar achter de kraam staat hij bekend als 'de burgemeester van de Cuyp'.

"Weet u wat het is met die politici?" zegt hij. "Ze beloven van alles en ze doen niets. Maar van Monasch zou ik zo een tweedehands auto kopen. Die Samsom heeft hier ook wel eens voor de kraam gestaan met een rode tulp. Ik keek hem recht in zijn ogen en dacht: nee, jij niet!"

Lees het interview met Monasch terug: 'Het zal best even auw doen' [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden