Kenianen herstellen de orde in Zaandam

Sammy Kitwara uit Kenia loopt voor Ayele Abshiro naar de finish in Zaandam. Foto ANP Beeld
Sammy Kitwara uit Kenia loopt voor Ayele Abshiro naar de finish in Zaandam. Foto ANP

AMSTERDAM - Ze geselden als vanouds het loperslegioen. In de uitslag van de 24ste editie van de Dam tot Damloop waren de Kenianen met acht man in de top tien vertegenwoordigd. De onbekende Sammy Kitwara claimde verrassend de hoogste positie in 45 minuten en 17 seconden.

Met de hegemonie werd de orde hersteld. Een jaar geleden dropen de heersers van de mondiale wegatletiek nog gedesillusioneerd af, toen Zersenay Tadesse uit Eritrea de hoofdprijs voor zich opeiste. Terwijl de meervoudig wereldkampioen destijds door uitzinnige leden van de kleine Eritrese gemeenschap in Nederland op de schouders werd gehesen en met een vlag een eresaluut onderging, zochten de verslagen Kenianen troost bij elkaar in een verlaten bushokje.

Het Huisje van Berusting bleef ditmaal leeg, hoewel acteur Danny Devito ze vanaf een billboard als gastheer toelachte. Het was niet omdat de loopwonders beseften dat de dienstregeling toch niet zou worden nageleefd, maar omdat dranghekken ditmaal de toegang versperden. Net als toen hoefden ze overigens van omstanders niets te vrezen.

Het traditiegetrouw massaal opgekomen publiek nam de suprematie bijna voor kennisgeving aan. Veelzeggend was dat de toeschouwers meer decibellen produceerden met het applaus voor Martin Lauret, als nummer tien in de eindrangschikking de beste Nederlander, dan voor triomfator Kitwara. Juist om die reden had de organisatie graag een herhaling van zetten van de 2007-versie gezien. Een scenario dat echter werd doorkruist, omdat titelverdediger Tadesse geen uitreisvisum kreeg.

Na zijn afhaken was de hoop gevestigd op Micah Kogo, de Keniaan die op de valreep als vervanger van Tadesse was aangetrokken. Als winnaar van het olympisch brons op de 10.000 meter in Peking moest hij net als de kersverse olympisch marathonkampioene Constantina Dita de race van de gewenste glans voorzien. Hun geplande machtsgreep bleef echter uit. Beiden eindigden als vierde. Daarentegen werden twee onbekenden in de annalen bijgeschreven: naast Kitwara was dat zijn vrouwelijke evenknie uit Kenia Peninah Arusei 51,22 minuten.

De, overigens uiterlijk verborgen, teleurstelling verleidde Le Championdirecteur Cees Lansbergen om reeds naar de jubileumaflevering in 2009 vooruit te blikken. ''Dan hopen we atleten van het kaliber Haile Gebrselassie en Paula Radcliffe te strikken,'' benadrukte Lansbergen. Hij gaf daarmee onverholen aan te hopen op bejubelde winnaars met een aansprekend verhaal. En niet op verdwaalde gelukzoekers waarvan, in het geval van Kitwara, de zaakwaarnemer eigenhandig twee A4'tjes met fletse wetenswaardigheden uitreikte. (MARCO KNIPPEN)

undefined

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden