Kenia: 'Onze zoon is president van de VS!'

Barack Obama junior heeft talrijke stiefbroers en zussen, ooms en tantes in het Keniase dorp Kogelo. Maar hij is vooral dol op Sarah Obama (foto), zijn stiefoma. Foto EPA

KOGELO - Kenia viert feest. Het land veranderde in een dansende en zingende massa nadat bekend werd dat Barack Obama de volgende Amerikaanse president is. Vooral het dorp waar zijn Keniaanse familie woont, is buiten zichzelf van vreugde. ,,Ik ben zo gelukkig. Jezus heeft onze gebeden verhoord. Onze zoon is president van de VS geworden", roept een juichende Elizabeth Juma.

De 67-jarige boerin zat de hele nacht aan een beeldscherm gekluisterd. De tv was opgesteld onder een afdak bij het kliniekje van Kogelo, de woonplaats van de Keniaanse familie van Barack Obama. In het gehucht in West-Kenia is geen stroom, maar een generator van de lokale autoriteiten bood uitkomst. Terwijl de zon net was opgekomen, werd het nieuws over de verkiezing van Barack Obama bekend. ,,Mijn handen en voeten zijn koud, maar van binnen gloei ik. Ik ben zó trots", zegt de voorzichtig dansende Elizabeth Juma.

De meeste inwoners van Kogelo, maar ook velen in de rest van Kenia brachten de nacht door met het oor aan een radio of voor een televisie. De verwachtingen waren hooggespannen. ,,Dit is fantastisch en maakt ons werk zoveel makkelijker", vertelt Godfrey Ipara, de lokale politiecommandant. ,,Het is eenvoudiger de veiligheid te garanderen als mensen feest vieren dan als ze demonstreren."

Begin dit jaar nog was West-Kenia een toneel van hevig geweld na omstreden verkiezingen. De inwoners van Nyanza, de provincie waarin Kogelo ligt, verwachtten dat hun belangrijkste politicus Raila Odinga tot president zou worden gekozen. Zij uitten hun frustratie en woede door vernielingen aan te richten en te plunderen toen dat niet gebeurde. De vrees voor geweld bestond in Nyanza dat als een van hen, zoals ze Barack Obama beschouwen, opnieuw verkiezingen zou verliezen.

Een aanwezige dominee die direct een gebed uitsprak na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag, kon zijn vreugdetranen niet bedwingen. ,,Onze gebeden zijn verhoord. We danken God." De avond voorafgaande aan de uitslag hadden geestelijke leiders van talrijke stromingen zich in Kogelo verzameld om een gebedsbijeenkomst te houden waaraan ook de familie van Obama deelnam.

In Kogelo woont de familie van zijn overleden vader. Barack Obama senior scheidde van de moeder van de toekomstige president van de VS en hertrouwde in Kenia. Barack Obama junior heeft talrijke stiefbroers en zussen, ooms en tantes. Maar vooral is hij dol op Sarah Obama, zijn stiefoma. ,,We twijfelden nooit, we wisten dat hij zou winnen", aldus zijn stiefbroer Malik Obama.

De honderden verzamelde journalisten konden in tegenstelling tot eerder dit jaar niet bij het simpele huis van Sarah Obama komen. Sinds een poging tot inbraak een paar maanden geleden is een hoog hek om het huis opgetrokken. Momenteel bewaken 24 politieagenten haar erf. De Keniaanse autoriteiten bezinnen zich hoe ze de veiligheid van de familie kunnen garanderen want er bestaat vrees dat zij het doelwit van een terroristische aanval kunnen zijn.

De Obama-familie is een grote familie. Felix Obama (23), een neef van Barack Obama, is moe maar voldaan. Hij behoort tot het grote leger van werklozen in Nyanza. Hij is bereid alles aan te pakken maar het is niet makkelijk iets te vinden. ,,De naam Obama helpt niet echt. Mensen vragen meestal waarom ik een baan wil als ik toch een neef van Barack Obama ben."

De verwachtingen van de inwoners van Kogelo zijn hooggespannen. Velen zijn ervan overtuigd dat Barack Obama hun armoedige bestaan komt verbeteren. Anderen zien het wat realistischer. ,,Hij is de president van Amerika. Maar onze naamsbekendheid overtuigt misschien wel ontwikkelingsorganisaties om hier projecten te starten. Die willen misschien goede sier maken bij de president", meent de lokale fietsenmaker Dismus Jawa (74).

Het hoofd van de Senator Obama school kan niet wachten om later vandaag een officieel verzoek in te dienen bij het ministerie van onderwijs. Het moet de President Obama school worden. ,,Het is zó goed voor onze leerlingen. Ze weten nu dat als ze hard werken ze heel ver kunnen komen", merkt Yunaita Obiero op. ,,Ze zien nu dat hun huidskleur hen niet langer weerhoudt hun dromen te verwezenlijken." (GPD)

Komieken zetten 4 november een stemhokje op in de straten van Kisumu in Kenia om op Obama te 'stemmen'. Kisumu ligt op 30 kilometer van Kogelo, waar Obama's familie woont. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden