Update

Kenia omarmt de atletiekbaan van Lornah

In Kenia is het groot nieuws. Vanuit het hele land komen lovende reacties op het initiatief van de Nederlandse atlete Lornah Kiplagat en haar man Pieter Langerhorst.

Lornah Kiplagat. Beeld ANP
Lornah Kiplagat.Beeld ANP

Zij laten met geld uit eigen zak een kunststof atletiekbaan aanleggen in Iten, vlakbij hun trainingscentrum op hoogte in het Afrikaanse land. 'We hebben ons pensioen erin gestopt', zegt Langerhorst. 'Maar Lornah en ik vinden dat we er nu mee moeten beginnen.'

De baan is eigenlijk de eerste fase van een veel groter project, namelijk de realisering van de Lornah Kiplagat Sports Academy. 'We zijn al jaren bezig met de plannen voor deze academie, die is bedoeld als een overbrugging voor kansarme meisjes die van de middelbare school naar de universiteit willen. Die stap is nu veel te groot en wij willen ze heel graag begeleiden om die overgang te vergemakkelijken', zegt Langerhorst, die de feestelijkheden aan het voorbereiden is voor komende zaterdag, wanneer de eerste spade voor de 400-meterbaan de grond in gaat.

Hoog bezoek in Iten
De aanleg van de atletiekbaan van Lornah Kiplagat in Kenia wordt een memorabele gebeurtenis. Niemand minder dan de olympisch kampioenen David Rudisha en Mo Farah zijn zaterdag aanwezig om de eerste spade in de grond te duwen. 'We hebben zes mensen die de schop ter hand nemen: behalve Rudisha en Mo Farah zijn dat de Keniaanse minister van Sport, de baas van de Keniaanse atletiekbond, topatlete Vivian Cheruiyot en Lornah zelf', meldde echtgenoot en manager Pieter Langerhorst donderdag vanuit het Keniase Iten.

De Keniaan Rudisha won afgelopen zomer bij de Spelen in Londen met overmacht de 800 meter in een wereldrecord, de Brit Mo Farah veroverde goud op de 5000 en 10.000 meter.

De Nederlandse ingenieur Rob de Heer van het Leusdense bedrijf Sports Pitch begeleidt het project, terwijl ook de Keniaanse broer van de Nederlandse atlete Hilda Kibet als plaatselijke ingenieur betrokken is. Het rode rubber voor de kunststofbaan is afkomstig van een Duits bedrijf.

Het project kost veel geld. 'Alles bij elkaar wel 20 miljoen euro en dat hebben we niet. We betalen het ook niet uit de foundation van Lornah, want dan wordt het allemaal veel te complex. Lornah en ik zitten ook niet in de stichting die de academie opzet, maar zijn nu gewoon de eerste financiers. En we rekenen er eigenlijk op dat de publiciteit sponsors zal aantrekken.'

De 38-jarige Kiplagat is Keniaanse van geboorte, maar bezit al sinds 2003 de Nederlandse nationaliteit. De hardloopster grossierde in wereldtitels en wereldrecords op de weg, werd in 2007 in haar geboorteland wereldkampioene veldlopen en liep voor Nederland op drie Olympische Spelen. Gedurende die succesjaren verrichtte ze maatschappelijk werk in haar High Altitude Training Centre in Iten.

Dat de atletiekbaan zoveel aandacht krijgt, heeft veel meer een sportieve achtergrond. De baan in Iten wordt de eerste kunststofbaan buiten hoofdstad Nairobi en is de droom van elke toploper in Kenia, die niets liever doet dan trainen in de heuvels van Iten. Het trainingscentrum van Kiplagat is ooit opgezet om kansarme Keniaanse meisjes via de atletiek een toekomst te bieden, maar is inmiddels uitgegroeid tot een centrum waar atleten vanuit de hele wereld hun trainingskampen beleggen.

'De baan is ook gecertificeerd door de internationale atletiekfederatie IAAF, dus er kunnen ook wedstrijden worden gehouden', aldus Langerhorst, die verwacht dat de rode rondbaan in april kan worden ingewijd.

Lornah Kiplagat en haar coach en man Pieter Langerhorst. Beeld ANP
Lornah Kiplagat en haar coach en man Pieter Langerhorst.Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden