Plus

'Kelvin had zo veel shit in huis'

Amsterdammer Terence de V. wordt opgepakt in een huis in Noord, bij een enorme partij cocaïne. Toch wordt hij vrijgelaten, terwijl hij op dat moment als voortvluchtig bekendstaat bij Interpol.

De 33-jarige Terence de V. Beeld -
De 33-jarige Terence de V.Beeld -

Het is even na zes uur 's ochtends als het arrestatieteam van de politie met springstof de deur uit de sponningen blaast van een flatwoning aan de Elzenhagensingel in Amsterdam-Noord. De explosieven maken korte metten met een stalen rolluik dat achter de deur is geïnstalleerd.

De politieactie is onderdeel van het onderzoek naar de liquidatie van de crimineel Abderrahim Belhadj, die in mei vorig jaar in de flat Kikkenstein in Amsterdam-Zuidoost was doodgeschoten. Justitie denkt dat de criminele rapper Jason 'Jayjay' D. Belhadj naar zijn dood lokte door hem berichtjes te sturen over vrouwelijk schoon.

Terwijl hij dat zou hebben gedaan, zat hij in de auto bij Kelvin C., een goede vriend. Die Kelvin C. (24) is geen verdachte in die liquidatiezaak, maar justitie wil graag in zijn telefoon kijken in de hoop daar meer aanwijzingen over de liquidatie van Belhadj te vinden. Vandaar dat het arrestatieteam binnenvalt in de flat.

Het is een appartement waar een groep jonge mannen uit de Bijlmer over de vloer komt die door de politie met ernstige criminaliteit in verband wordt gebracht. Leden van de groep zitten vast op verdenking van wapen- en drugshandel en het voorbereiden van liquidaties.

Maar het resultaat van de inval is veel groter dan werd verwacht. Kelvin C. ligt in bed, met drie geladen vuurwapens en veel contant geld, in het gezelschap van een 17-jarig meisje. In een andere, afgesloten slaapkamer vindt de politie 133 kilo cocaïne, opgedeeld in blokken van een kilo, bijna 130.000 euro cash en een geldtelmachine, met daarop een briefje met de tekst 'Slice'. In een verwarmingsruimte vinden de agenten nog eens negen kilo coke.

Lopend vuurtje
Naast Kelvin en het meisje zijn er nog twee mensen in huis: de 33-jarige Terence de V. (33) en een vriendin. Zij staan in de woonkamer, waar bij de bank een Audemars Piguethorloge ligt met een waarde van 42.000 euro. In zijn achterzak draagt De V. ruim achtduizend euro cash met zich mee. Elders in huis ligt een Rolex met een waarde van 12.000 euro.

De arrestatie van C. en De V. gaat als een lopend vuurtje door Zuidoost. De vriendin van een bekende crimineel uit Zuidoost vertelt er in een afgeluisterd gesprek opgewonden over: "Kelvin is vanmorgen opgepakt! En Slice ook. Deur gebost! Kelvin had zo veel shit in huis. Die ene had barkie ki in die osso, barki!" Met 'barkie ki' wordt volgens justitie honderd kilo bedoeld, 'osso' betekent huis. Kelvin C. heeft een probleem, legt de vriendin uit: "Die zien we sowieso zes à zeven zomers niet meer."

5

De rechtbank heeft De V. inmiddels vijf jaar gevangenisstraf opgelegd, bij verstek, want De V. is nog steeds voortvluchtig.

€135.335

Bij de inval in Noord worden ruim 135,335 euro contant geld en twee horloges ter waarde van 12.000 euro en 42.000 euro gevonden.

Het lijkt een conservatieve schatting, maar tegen alle verwachtingen in besluit de rechter-commissaris een paar dagen later dat De V. moet worden vrijgelaten. Hij en zijn advocaat Pelle Tuinenburg hebben kennelijk overtuigend uitgelegd dat De V. de flat weliswaar regelmatig bezoekt, maar dat hij er nooit cocaïne heeft gezien. De bewuste ochtend was hij slechts een kwartier voor de inval van het arrestatieteam gearriveerd. Dat er drugs in de afgesloten slaapkamer lagen, had hij niet geweten.

Tegen de tijd dat de officier van justitie met succes tegen de vrijlating beroep heeft aangetekend, is De V. met de noorderzon vertrokken. Hij is nog altijd voortvluchtig.

Voldoende bewijs voor veroordeling
Tandenknarsend ziet justitie daarna de onderzoeksresultaten binnenkomen: dna van De V. zit op een tandenborstel in de kamer met de 130 kilo coke. Slice blijkt de bijnaam van De V. te zijn, waarmee de geldtelmachines aan hem kunnen worden toegeschreven. In de aangetroffen administratie, waarin volgens justitie details van de aankoop en toekomstige verkoop van de partij coke staan vermeld, worden vingerafdrukken van De V. gevonden.

De officier van justitie ziet voldoende bewijs tegen De V. en C. en eist twee weken geleden respectievelijk 6,5 en 8 jaar cel tegen hen. De rechtbank legt De V. bij verstek vijf jaar cel op, Kelvin C. moet een half jaar langer zitten.

De vrijlating van De V. door de rechter-commissaris was waarschijnlijk nooit gebeurd als er geen fouten waren gemaakt. Want terwijl De V. werd vrijgelaten, werd in Suriname door de politie reikhalzend naar hem uitgekeken. De V. wordt daar namelijk verdacht van betrokkenheid bij de dood van Melvin Zoutkamp, die in de zomer van 2014 in Paramaribo werd doodgeschoten. Zoutkamp hield zich in Suriname wel bezig met drugshandel, maar mogelijk werd hij slachtoffer van een uit de hand gelopen verkeersruzie.

De Surinaamse politie laat kort na de schietpartij de internationale politieorganisatie Interpol weten dat De V. en twee andere Nederlanders zo snel mogelijk moeten worden opgepakt. De V. staat maanden met naam en foto op de website van Interpol, ook toen hij werd opgepakt door de Nederlandse politie.

Niet in politiesystemen
Kennelijk was vergeten De V. ook in de politiesystemen als voortvluchtige aan te melden. Want hij stond niet internationaal gesignaleerd toen hij in Amsterdam werd opgepakt en daar gingen dus geen alarmbellen rinkelen. Een woordvoerder van het OM zegt nu: "Hij was in Suriname wel voortvluchtig, maar niet in Nederland. Hij stond niet internationaal gesignaleerd. Inmiddels is dat rechtgezet."

Dat gebeurde een dag nadat De V. de poort van het Huis van Bewaring was uitgewandeld.

142

De politie vond in de flat in Noord behalve geld en dure horloges ook nog 142 kilo cocaïne en drie geladen vuurwapens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden