Han Lips kijkt tv

Keffertje Kelder als schoothondje van de adel

Han Lips schrijft over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Van oud geld, de dingen die niet voorbij gaan.

null Beeld Screenshot Van oud geld, de dingen die niet voorbij gaan
Beeld Screenshot Van oud geld, de dingen die niet voorbij gaan

Jort Kelder heeft weer een nieuw programma, Van oud geld, de dingen, die niet voorbij gaan. Lips kent zijn Couperus, maar vond het toch een weinig adellijke titel voor een programma over de adel.

Maar dankzij zijn goede manieren had Kelder toegang gekregen tot diverse landgoederen: “Voor deze serie openden vier adellijke families de poorten die anders gesloten blijven.” Daarvoor had Kelder duidelijk wel zijn normaal zo kritische kijk in zijn oldtimer moeten achterlaten, want zelden maakte Lips hem zo dociel mee. Toen jonkheer Tjalling van Eysinga met een fikse aardappel in zijn keel beweerde dat hij ‘wel vermogen heeft maar geen geld’, liet de ex-hoofdredacteur van Quote de kans op een kritische tegenvraag lopen. Lips miste op zo’n moment de ­vrolijke stekeligheid van wijlen Gert-Jan Dröge.

Alleen bij Pim baron Bentinck van Schoonheten veroorloofde Kelder zich een ongepaste suggestie, toen ze van een afstand keken naar het landhuis van de familie dat de baron niet tot zijn huisadres mocht rekenen: “Jij bent de oudste Bentinck en hoort toch in dat landhuis te wonen?” De baron hapte niet en stelde de al even gezellige tegenvraag: “Zullen we nu even naar het familiegraf gaan?”

Verder bood het met droneshots doorspekte Van oud geld een rimpelloos kijkje in het leven van blauwbloedige types met namen als Hermance Gransberg née barones van Heeckeren van Kell of Nathalie barones van ­Verschuer née des Tombe. Wereldvreemde types die met droge ogen betogen, zoals Frans baron van Verschuer, dat ze allemaal dezelfde problemen hebben: “Landgoederen en rijksmonumenten die we moeten onderhouden en subsidies die we daarvoor krijgen.”

Lips wilde dat hij zulke problemen had. Maar Lips had vooral graag gezien dat Kelder de adellijke types iets ­harder had aangepakt: het voormalige Quotekeffertje was een schoothondje geworden.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden