Plus

Keert na vinyl ook het cassettebandje terug?

Eminem wil zijn album The Slim Shady opnieuw uitbrengen als muziekcassette. Maakt na vinyl ook het aloude bandje zijn terugkeer?

Sommige artiesten brengen hun muziek op cassette uit. Beeld -
Sommige artiesten brengen hun muziek op cassette uit.Beeld -

Een paar jaar geleden circuleerde op sociale media een foto van een geluidscassette en een potlood. 'Onze kinderen zullen nooit het verband tussen deze dingen snappen,' luidde het bijschrift. Voor wie het ook niet snapt: bij zo'n cassette, in Nederland ook vaak 'bandje' genoemd, wilde de magnetische tape nog wel eens uit zijn plastic omhulsel lopen.

Dan zat je met zo'n berg tape, meestal bruin van kleur. Het viel alleen op te lossen door een potlood in een van de wieltjes van de cassette te plaatsen. En dan maar draaien. Net zo lang tot alle tape weer op zijn plaats zat.

Voorzichtige rentree
Maar zullen onze kinderen daar nooit iets van begrijpen? De laatste jaren maakt het aloude bandje, dat zijn beste tijden beleefde in de jaren zeventig en tachtig, een voorzichtige rentree. En net als bij het vinyl, dat de afgelopen jaren zo'n glorieuze comeback beleefde, doet ook de cassette het goed bij jonge hipsters.

Maar waar de verkoop van vinyl al een echte nichemarkt is, speelt die van cassettes zich op een nog veel kleiner niveau af. Bij de NVPI, de brancheorganisatie van de Nederlandse entertainmentindustrie, moet men lachen om de vraag of er cijfers bestaan van de verkoop van cassettes. Vroeg in de jaren negentig is men gestopt met het meten ervan. "En ik vraag me af of de verkoop tegenwoordig wel groot genoeg is om überhaupt iets te kunnen registreren," zegt een woordvoerder.

Ondergronds
Maar volgens muziekjournalist Oscar Smit, die over alternatieve pop schrijft in het blad Gonzo (circus), hangt er wel degelijk iets in de lucht. "Ik had het ook nooit gedacht, maar bij de nieuwe dingen die ik hier heb staan, zitten behalve cd's en lp's tegenwoordig ook weer bandjes. Internationaal is er vooral ondergronds sprake van een ware cassettecultuur."

null Beeld afp
Beeld afp

In Amerika en Engeland bestaan zogeheten 'cassette only labels': maatschappijtjes die alleen op bandjes muziek uitbrengen. Aldo Perotti van De Konkurrent, een Amsterdams bedrijf dat in Nederland cd's en vinyl van buitenlandse groepen uit de alternatieve hoek distribueert, krijgt ze regelmatig aangeboden, maar gaat er zelden op in. "Ik zie er niet meer in dan een gimmick," zegt hij. "Die cassettes worden volgens mij gekocht door kids die zelf niet eens een cassettedeck hebben. Vinden ze cool."

Eminem
Oscar Smit ziet het anders. De huidige cassettecultuur doet hem denken aan de jaren tachtig, toen hij in het muziekblad Vinyl in de rubriek Dolby door groepen in eigen beheer uitgegeven bandjes recenseerde. "Als je hier in Amsterdam naar concerten in een zaal als Occii gaat, zie je dat de optredende bands vaak eigen cassettes verkopen. Het is allemaal op heel bescheiden schaal, maar dat nu ook een grote artiest als Eminem een cassette wil uitbrengen, betekent misschien wel iets."

De Amsterdamse platenzaak Concerto zou een cassette van Eminem zeker in de winkel willen hebben, zegt verkoper Anton Speijers. "We verkopen wel vaker cassettes. Daar staat dan vooral muziek uit de hoek van de obscure garagerock op, maar met Record Store Day heeft Metallica ook wel eens een cassette uitgebracht."

Mixtapes
In Concerto beslaan de bakken met vinyl alweer bijna de helft van het vloeroppervlak. Krijgen cassettes er ook weer een eigen plek? Speijers is sceptisch. "Er is iets aan de hand, maar het is nog niet aan. Ik zie hier vooralsnog geen apart rek voor muziekcassettes staan. Wat wel aardig loopt zijn onbespeelde cassettes. Die verkopen we in pakjes van zeven. Net als vroeger maken mensen hun eigen mixtapes; bandjes met bijvoorbeeld hun favoriete singles."


Cassettedeck
'Helaas. Er zijn geen zoekresultaten gevonden,' meldt de site van Mediamarkt na het invoeren van de zoekopdracht 'cassettedeck'. Platenspelers zijn nog altijd - of moet je zeggen: weer? - in alle soorten en maten te koop. Moeilijker is het afspeelapparatuur te vinden voor muziekcassettes. In winkels kom je ze niet meer tegen, maar zoals altijd is er op internet genoeg te vinden, al dan niet tweedehands.

Voor zijn cassette Zijn 20 Mooiste Demo's deed Hans Vandenburg een klein. "Ik vroeg mijn volgers op Facebook: 'Hebben jullie eigenlijk nog een cassettedeck?' Binnen de kortste keren werd daar 150 keer bevestigend op geantwoord, maar hij stond bij de meesten wel al jaren ongebruikt op zolder."Wie een cassettedeck wil kopen, raadt Vandenburg deaan. "Daar staan ze voor maar vijf euro. Met Koningsdag staat ook het Vondelpark er vol mee. Maar ook daar kun je ze niet eerst uitproberen."

In Concerto beslaan de bakken met vinyl alweer bijna de helft van het vloeroppervlak. Beeld Rowin Ubink.
In Concerto beslaan de bakken met vinyl alweer bijna de helft van het vloeroppervlak.Beeld Rowin Ubink.

Concerto betrekt die onbespeelde cassettes van het merk Maxell uit Amerika. Maar ook in Nederland worden ze nog gemaakt: als enige in de Benelux produceert het eenmansbedrijf Duplicase in het Brabantse Wierden bandjes. Popmuzikant Hans Vandenburg is er klant. In mei verschijnt zijn cassette only album Hans Vandenburg: Zijn 20 mooiste demo's. "Er komen heel oude demo's op te staan, maar ook dingen die ik recent opnam."

Ruis
De oplage van de cassette is zeer beperkt: honderd exemplaren. Verkoopprijs: tien euro. "En hij is al door dertig mensen besteld," zegt Vandenburg lachend. Hebben we hier te maken met een door Eminem geïnspireerde grap? "Hoho, het lijkt me logischer dat hij door mij is geïnspireerd. Maar het is een geintje, ja. Je probeert weer eens iets anders."

En dat bevalt: "Mijn vorig jaar verschenen cd en lp Dig It Yourself heb ik uit eigen zak gefinancierd: tienduizend euro. Bij die cassette ben ik er met vijf-, zeshonderd euro uit. Dat is wel interessant natuurlijk."

Van bandjes, die nogal lijden onder ruis, kun je toch moeilijk beweren dat ze echt goed klinken. Een kwestie van smaak, volgens Vandenburg. "Ik ken iemand die al zijn cd's en lp's juist overzet omdat hij dat geluid zo mooi vindt, met die compressie en alles. Dat vindt hij hét geluid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden