Kattenburg wordt hart van virtual reality

Op Kattenburg vestigt zich een cluster van bedrijven rond virtual reality (VR). Met een verwijzing naar de voormalige marinebasis noemen ze zich VR Base.

Bart van Zoelen
Initiatiefnemer Daniel Doornink: 'Twee jaar geleden was het nog heel experimenteel. Nu is VR overal.' Beeld Elmer van der Marel
Initiatiefnemer Daniel Doornink: 'Twee jaar geleden was het nog heel experimenteel. Nu is VR overal.'Beeld Elmer van der Marel

Het cluster moet niet alleen een kweekvijver worden voor start-ups, maar ook een brug slaan naar culturele instellingen in de stad. Filmmuseum Eye, Idfa DocLab en het Muziekgebouw aan het IJ hebben zich al aangesloten.

Er zijn veelbelovende nieuwe virtualrealitybrillen op de markt, maar het aantal films en games dat inspeelt op de nieuwe digitale mogelijkheden blijft achter.

Accelerator
Vandaar het enthousiasme van de culturele instellingen vrijdag op een bijeenkomst op de voormalige marinebasis. "Laatst zei iemand nog: 'Je kunt alle goede content in VR nu binnen één weekend bekijken,' aldus ­Caspar Sonnen, hoofd nieuwe media van documentairefestival Idfa. "We hopen kunstenaars in contact te brengen met de pioniers hier."

Die pioniers - ontwerpers, maar bijvoorbeeld ook een bedrijf dat helemaal gespecialiseerd is in geluidsproductie voor VR - nemen hun intrek in het gedeelde kantoor. Verder komt er een zogeheten 'accelerator' voor startende bedrijven die zich bezighouden met virtual reality. Daar worden vanaf april vijf start-ups bij de hand genomen om zo snel mogelijk de kwets­bare kiemfase te ontgroeien.

Echte bedrijfstak
Het hele cluster moet uitgroeien tot het Europese hart van de VR-techniek, aldus initiatiefnemer Daniel Doornink. Zelf werkt hij bij Videostitch, de producent van een camera die 360 graden rond filmt. Hij heeft de virtuele mediabranche zien komen. "Twee jaar geleden was het nog heel experimenteel, geen geld, al deze jongens waren nog letterlijk in schuurtjes actief. Nu is VR overal. Het hobbyisme van nerds die al experimenterend hun weg vinden, begint een bedrijfstak te worden. Ik wil het commerciële en het creatieve straks op één plek bijeenbrengen."

Daarom krijgt VR Base, dat officieel pas 1 oktober start, ook een eigen ontwerpstudio. De gemeente Amsterdam helpt VR Base als eerste investeerder op weg door het eerste half jaar een deel van de kosten voor de huisvesting te dekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden