'Katrina deed Bush de das om'

WASHINGTON - De orkaan Katrina in 2005 was een keerpunt in het presidentschap van George Bush. Vanaf dat moment was hij zijn contact met het Amerikaanse publiek kwijt. Dat zeggen voormalige adviseurs van de vertrekkende Amerikaanse president in interviews met het blad Vanity Fair. De editie waarin betrokkenen een beeld schetsen van de Bush-jaren komt woensdag uit.

Het ging mis met Katrina, zegt Matthew Dowd, die Bush bij diens herverkiezingscampagne in 2004 als belangrijkste strateeg diende. Bush povere reactie op de rampzalige overstromingen die de orkaan veroorzaakte maakte een eind aan de band die hij tot dan toe met het publiek had gehad. Toen die eenmaal was verbroken kon Bush de Amerikanen niet meer bereiken, 'niet via een State of the Union, niet door initiatiefwetten, public relations of buitenlandse reizen'.

Dan Bartlett, aanvankelijk directeur communicatie, later raadgever van Bush, denkt er ook zo over. Katrina was voor de president 'politiek gezien de laatste nagel aan zijn doodskist'.

Lawrence Wilkerson, topadviseur en later stafchef voor minister van buitenlandse zaken Colin Powell, benadrukt de onervarenheid van Bush toen die als president begon en vergelijkt hem in dat opzicht met Sarah Palin, de gouverneur van Alaska die eerder dit jaar onverwacht tot Republikeins kandidaat voor het vicepresidentschap werd gebombardeerd en nauwelijks iets van buitenlandse politiek afwist.

Toen hij begon werd deze 'Sarah Palin-achtige' president omringd door ervaren adviseurs als vice-president Dick Cheney en Powell, zegt Wilkerson. De sluwe Cheney 'werd al vice-president lang voordat George Bush hem koos', door de zaken zo te draaien dat Bush niet om hem heen kon. «Hij wist dat hij de vacuüms zou kunnen vullen die er rond deze onervaren president bestonden. (AP)

President George W. Bush troost slachtoffers van de orkaan Katrina in 2005. Foto EPA Beeld
President George W. Bush troost slachtoffers van de orkaan Katrina in 2005. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden