Katholieke kerk in Duitsland bezit miljarden

De katholieke kerk in Duitsland bezit enkele miljarden euro's. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse persbureau DPA, dat het vermogen van de bisdommen heeft opgevraagd.

bewerkt door: redactie
De kerstmarkt in Keulen, aan de voet van de Dom. Beeld ANP
De kerstmarkt in Keulen, aan de voet van de Dom.Beeld ANP

Daarbij gaat het om geld, maar ook om onroerend goed en pensioenen voor priesters. De bijzonder rijke bisdommen zijn Keulen, Limburg, Mainz en Trier. In Keulen, het bisdom met de meeste leden, is alleen al het onroerend goed op 612 miljoen euro getaxeerd. Bij dit bedrag is een kostbare bisschoppelijke stoel inbegrepen.

Vorig jaar ontstond veel commotie over de hoge kosten van het nieuwe bisdom in Limburg. Het schandaal kostte bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst zijn kop. Vervolgens besloten meer bisdommen informatie te verschaffen over hun rijkdom.

Ook over het geld van het Vaticaan komt langzaamaan meer duidelijkheid. Vorige maand bleek dat er honderden miljoenen euro's zijn ontdekt die tot dan toe niet op de balansen voorkwamen. Ze stonden verstopt op bepaalde rekeningen.

De ontdekking was het gevolg van hervormingen onder leiding van de Australische kardinaal Pell. Hij kreeg in februari 2014 de opdracht meer transparantie aan te brengen in de ondoorzichtige financiën van het Vaticaan. Volgens hem waren die vaak onduidelijk geregeld.

Twintig nieuwe kardinalen

Paus Fransiscus heeft vandaag overigens twintig nieuwe kardinalen benoemd, waaronder veel uit landen als Tonga, Birma, Thailand, Mozambique en Kaapverdië om zo de diversiteit binnen de kerk te benadrukken en zijn hervormingsdrang daad bij te zetten.

Ook vanuit Ethiopië, Nieuw-Zeeland, Vietnam, Mexico, Uruguay, Panama, Colombia, Argentinië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje zijn nieuwe kardinalen gecreëerd. Ze worden officieel geïnstalleerd op 14 februari.

Van de twintig nieuwe kardinalen zijn er vijftien jonger dan 80, wat ook een uitzondering op de regel is. Zij kunnen allemaal tot paus worden gekozen als paus Franciscus overlijdt of aftreedt. Slechts één van de nieuwe benoemde kardinalen is afkomstig uit de curie (het dagelijks bestuur van de kerk).

Franciscus wil de curie hervormen, zei hij in zijn kersttoespraak, en zegde de groep onlangs de wacht aan. Hij verweet kerkbestuurders hoogmoed en zei dat sommige geestelijken zijn vergeten dat ze mannen van God zijn.

Paus Franciscus tijdens een mis in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. Beeld epa
Paus Franciscus tijdens een mis in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden