Kathleen Ferrier: 'Verhagen schuift ons de zwartepiet toe'

Oud-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier vindt dat oud-CDA leider Maxime Verhagen haar en haar collega Ad Koppejan de schuld geeft van de 'foute keuze' om een gedoogconstructie met de PVV aan te gaan in het vorige kabinet. Dat meldt de NOS.

Redactie
Kathleen Ferrier en Ad Koppejan op het CDA-congres in oktober. Beeld ANP
Kathleen Ferrier en Ad Koppejan op het CDA-congres in oktober.Beeld ANP

Ferrier reageert op een interview met Verhagen, dat morgen in de Volkskrant staat. Daarin zegt hij dat Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, die zich openlijk verzetten tegen de samenwerking met de PVV van Geert Wilders, op een cruciaal moment in de formatie toch hun goedkeuring aan het gedoogkabinet gaven. De onderhandelingen waren net stukgelopen, maar Wilders wilde plotseling toch weer verder praten.

Open deur
Verhagen overlegde eerst met Ferrier en Koppejan. 'Ik vroeg hen: 'Wat doen we, gaan we door of zijn we toch tegen?' Dat was een invitatie van mij aan hen, een open deur die ze dicht konden slaan. Ik dacht: die zeggen nee. Dit was hun moment om te zeggen: Wilders, je hebt je kans gehad. Maar ze zeiden: 'Oké, ga maar door', aldus Verhagen.

Volgens Ferrier was dat echter niet het cruciale moment. Zij en Koppejan hadden al eerder hun bezwaren tegen regeren met de PVV kenbaar gemaakt, maar ze hadden ook laten weten de gesprekken eerst af te willen wachten, aldus Ferrier. Het tweetal heeft zich altijd het recht voorbehouden om tegen de gedoogconstructie met de PVV te zijn, en de tijdelijke breuk veranderde daar niets aan.

Fout
In het Volksrant-interview zegt Verhagen dat hij het effect van het verbond met de PVV verkeerd heeft ingeschat. Hij vond het verschil tussen meeregeren en gedogen groot, maar in de praktijk bleek dat dat toch vaak anders werd uitgelegd. Ferrier is blij dat Verhagen zijn fout nu inziet. 'Het is nooit te laat om in te zien dat je een fout hebt gemaakt.'

Tegenover de Volkskrant liet Koppejan in een reactie weten: 'We wilden als minderheid in de fractie geen gesprekken blokkeren. Maar Verhagen kon er niet van uitgaan dat we bij voorbaat zouden instemmen met de gedoogconstructie.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden