Kat krijgt straks ook een verplichte chip
Gemeenten kunnen hun katteneigenaren straks verplichten hun dier te laten chippen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat regelen.
Een groot aantal gemeenten - waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht - hield vorig jaar een pleidooi voor een chipplicht voor katten. Voor honden bestaat die al.
Jaarlijks belanden duizenden katten in het asiel. Met een chip kan de eigenaar snel worden achterhaald. Ook zou chippen het aantal zwerfkatten fors kunnen beperken. Het chippen kost rond de 30 euro.
Volgens Tjeerd de Groot van regeringspartij D66 helpt de maatregel vooral bij het terugbezorgen van katten. "Zo voorkomen we dat er katten onnodig verwilderen.''
Ringworm
Jaarlijks komen er ruim 35.000 katten in een asiel terecht. Daarvan heeft maar zo'n 15 procent een chip, zodat ze kunnen worden teruggebracht naar hun baasje.
Het vorige kabinet was tegen een chipplicht. Volgens de toenmalig staatssecretaris Van Dam zadelt de maatregel eigenaren op met kosten en papieren rompslomp, is het lastig te controleren of mensen zich er wel aan houden en helpt het amper tegen het grote aantal zwerfkatten.
Nederland telt zo'n 2,6 miljoen huiskatten. Daarnaast zijn er naar schatting 1 miljoen verwilderde beesten. Ze zorgen voor geluidsoverlast en verspreiden parasieten als toxoplasmose en ringworm. De meeste gemeenten vangen zwerfkatten, castreren de katers en zetten ze vervolgens terug. Zo kan de populatie niet verder aangroeien.
Zwerfkattenprobleem
Volgens de Dierenbescherming zet die methode amper zoden aan de dijk. De organisatie pleit al jaren voor de chipplicht en denkt dat eigenaren zich bewuster worden van hun zorgplicht als ze het dier laten registeren middels een chip. Woordvoerder Niels Dorland: "En op de lange termijn, als alle weggelopen katten terug kunnen naar hun baasje, kan het zwerfkattenprobleem wel degelijk uitsterven.''
In het verleden stond de Partij voor de Dieren alleen in haar pleidooi voor de chipplicht. Nu zijn ook de regeringspartijen D66, CDA en VVD voor. PVV'er Dion Graus is geen fan van chippen: "Maar eigenaren moeten wel hun dieren verplicht laten registreren.''