Update

Kasteelheer Paarlberg ontkent alles

Jan Dirk Paarlberg (links) samen met zijn advocaat Gabriel Meijers. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Jan Dirk Paarlberg (links) samen met zijn advocaat Gabriel Meijers. Foto ANP/Koen van Weel

Met de eerste van drie inleidende 'regiezittingen' begon maandag het proces tegen vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg, die volgens justitie zeventien miljoen euro witwaste voor topcrimineel Willem Holleeder. De kasteelheer zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

In alles straalt hij uit zich totaal misplaatst te voelen in het verdachtenbankje in de Haarlemse rechtszaal. Waar hij gewend is zich op zijn Maarssense kasteel Bolestein of in Londen met luxe te omringen, moet hij het in het hart van de rechtszaal doen met het schamele bekertje water dat de parketpolitie hem inschenkt.

Vastgoedmultimiljonair Jan-Dirk Paarlberg (52) frunnikt in zijn marineblauwe krijtstreep ongemakkelijk aan zijn leesbrilletje en luistert verder vooral roerloos naar de aanvoerder van zijn advocatentrio, Gabriël Meijers. Dit is een misverstand, probeert hij het Openbaar Ministerie nu al jaren vergeefs aan het verstand te brengen. Hij kan het uitleggen, waarom vastgoedbaron Willem Endstra in de jaren voordat hij werd geliquideerd ruim zeventien miljoen euro overmaakte naar ondernemingen die Paarlberg veelal had gevestigd in verre buitenlanden met een vriendelijk belastingklimaat. Hij pakte die miljoenen beslist niet aan namens Endstra's afperser Holleeder, maar had gewoon nog enkele zakelijke vorderingen met zijn gewezen vastgoedcompagnon te verrekenen.

Daar denken aanklagers Koos Plooij en Michiel Zwinkels heel anders over - net als overigens het Amsterdamse gerechtshof, dat Willem Holleeder onlangs tot negen jaar cel veroordeelde en daarbij ook bewezen achtte dat Endstra onder dwang van Holleeder die zeventien miljoen aan Paarlberg heeft betaald. Behalve het optreden als 'bank' voor Holleeder wrijven de officieren van justitie Paarlberg onder meer oplichting, valsheid in geschrift en belastingfraude aan.

Het noopte raadsman Meijers maandag bij de opening van het marathonproces tot een inleidende beschouwing waarin hij de uitzonderlijkheid van de zaak benadrukte, dat 'de man van statuur' zomaar verdacht wordt van 'ernstige strafbare feiten, zonder dat daarvoor enig motief gebleken is'.

Paarlberg houdt vol dat hij beslist niet onder druk stond van Holleeder, die hij drie keer vluchtig heeft ontmoet. Als Holleeder hem had belaagd, had hij gewoon aangifte gedaan, net als die keer dat een man met een Turks accent hem telefonisch had bedreigd. De beschuldigingen die Willem Endstra in het jaar voor zijn dood tegen de Criminele Inlichtingeneenheid van de recherche uitte, moeten zijn ingegeven door een zucht naar wraak, omdat Paarlberg in 1999 en 2000 zijn zaken met Endstra wilde 'ontvlechten', nu de laatste voortdurend negatief in het nieuws kwam.

Justitie is in haar 'tunnelvisie' blind afgegaan op alle 'warrige beweringen' van Endstra, terwijl het in diens geval toch aantoonbaar ging om 'een man van discutabele reputatie die wat vage berichten had achtergelaten'. ''Het mag een understatement heten dat Endstra allerminst betrouwbaar was, geraffineerd en geneigd tot alle vormen van bedrog,'' fulmineerde Meijers. ''Telkens als weer niet bleek te kloppen wat Endstra had verteld of wat de recherche had willen bewijzen, werd doorgezocht en werden weer andere onderzoekstheorieën geformuleerd.''

''De grote vraag was natuurlijk waar het geld was gebleven. Als de heer Paarlberg al dat geld voor Holleeder in ontvangst had genomen, zal Holleeder dat geld uiteindelijk toch willen hebben? Uit niets bleek dat hij dat geld opeiste,'' stelde Meijers. Integendeel. ''Uit een heel groot geldstromenonderzoek bleek dat Paarlberg de miljoenen gewoon voor eigen doelen heeft aangewend. Zakelijk. Maar ja, dan moest er maar wéér een nieuwe theorie komen, want Paarlberg moest wél verdachte blijven.''

De advocaten deden een lange reeks verzoeken tot nader onderzoek, tot het horen van extra getuigen en tot het toevoegen van stukken uit andere strafzaken aan het toch al lijvige dossier. Deskundigen moeten zich buigen over de (on)betrouwbaarheid van Endstra en over de 'resoluut sturende' verhoormethoden van rechercheurs die getuigen 'erin ramden' dat Paarlberg schuldig was, die strikvragen stelden en verdenkingen consequent als waarheden bij getuigen 'door de strot duwden'. Ook willen de raadslieden postuum onderzoek naar de psyche van Endstra.

Morgen reageren de aanklagers op Paarlbergs verwijten en onderzoekswensen. De behandeling van de zaak zal vanaf begin oktober zeker zeven weken duren. (PAUL VUGTS)

undefined

Paarlberg (foto) had volgens zijn advocaten geen motief, het OM heeft prutswerk geleverd en de verklaringen van de in 2004 geliquideerde Willem Endstra zijn onbetrouwbaar. Foto ANP Beeld
Paarlberg (foto) had volgens zijn advocaten geen motief, het OM heeft prutswerk geleverd en de verklaringen van de in 2004 geliquideerde Willem Endstra zijn onbetrouwbaar. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden