Kassajuffrouw Jean is terug: 'De klanten vroegen erom'

Kassajuffrouw Jean Heukensfeld (71) nam anderhalf jaar geleden afscheid bij de Albert Heijn in de Vijzelstraat. Bijna dan: voor haar vaste fans is ze er nog één dinsdagmiddag per maand. Omringd door fans drinkt ze er koffie.

Jean Heukensfeld: 'Bij mij stond altijd een rij' Beeld Mats van Soolingen
Jean Heukensfeld: 'Bij mij stond altijd een rij'Beeld Mats van Soolingen

U bent bijna een popster, zo eentje die geen afscheid kan nemen. Wat maakt u toch zo bijzonder?
"Meneer, ik weet het niet. Ik vind het ook moeilijk om over mezelf te praten. Ja, ik was achter de kassa altijd vriendelijk, maar dat hoort ook zo, vind ik, en ik was voorzichtig met de boodschappen, ik gooide ze niet naar achteren."

U werkte voltijds tot uw 65ste, toen in deeltijd tot de dag voor uw 70ste verjaardag, en nu, anderhalf jaar later, maakt u een comeback?
"De klanten vroegen erom, aan de manager, Alex. Ze misten me erg, ze wilden me toch wel blijven zien. En voor mij is het ook hartstikke gezellig natuurlijk, dat ik er nog steeds ben. Ze zetten een tafeltje neer in de buurt van de kassa's, de mooiste plek van de winkel, met een bloemetje erop, er is koffie en thee en koek en chocolaatjes, en dan kunnen we van twaalf tot vier een babbeltje maken, elke laatste dinsdag van de maand. Als je een bonuskaart hebt, krijg je er zelfs automatisch bericht van."

Pardon? Ik dacht dat het een eenmalig evenement was, maar het is elke maand?
"Jazeker, al sinds mijn afscheid op 15 december 2016. De mensen schuiven aan, sommigen zijn echt familie ­geworden meneer, eerst waren ze kinderen en nu hebben ze zelf alweer kinderen."

Als kassière was u ook al populair, zorgde dat niet voor lange rijen en opstoppingen in de winkel?
"Jazeker, bij mij stond altijd een rij. Ik had altijd een praatje, een ditje en een datje, en andersom ook, ja, dan heb je al snel een rij."

Vergrijzen uw fans niet? Komen er nog wel nieuwe ­mensen bij?
"Jazeker, die zien me daar zo zitten en die zeggen dan: o wat leuk, hoe komt dat dan, dat heb ik nog nooit gezien, mag ik een fotootje maken. Dan heb je alweer een nieuw contact."

Bent u uw populariteit nooit zat? Gaat u hier nog lang mee door?
"Zolang de klanten dat willen, blijf ik komen. Ik verveel me niet hoor, ik heb een grote familie en mijn zuster heeft een tuinhuisje, maar dit is ook heel gezellig."

Lees terug: Lievelingskassière van AH Vijzelstraat na 30 jaar met pensioen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden