Kassa voor knappe koppen

AMSTERDAM - De NWO-Spinozapremie, wordt wel de 'Nederlandse Nobelprijs' genoemd. De prijs van 1,5 miljoen euro per persoon gaat naar wetenschappers die tot de internationale top behoren en is bedoeld om hun onderzoek te ondersteunen. Minister Ronald Plasterk, die eerder zelf de Spinozapremie ontving, reikt de prijzen op 19 november in de Nieuwe Kerk in Den Haag uit.

Hoogleraar kinderneurologie aan de VU Marjo van der Knaap (50) wordt beloond voor haar onderzoek naar ernstige hersenafwijkingen bij kinderen. Zij diagnosticeerde verschillende nieuwe ziektebeelden met MRI, en ontrafelde deze ziekten tot aan de verantwoordelijke genen.

Zij doet onderzoek naar afwijkingen aan de 'witte stof'. In het midden van de hersenen zitten miljarden uitlopers van zenuwcellen, die de grijze hersenschors verbinden met de rest van het lichaam. Om deze draden elektrisch van elkaar te isoleren, worden ze omgeven door myeline. De zenuwvezels met myeline vormen samen de witte stof. Eén op de duizend kinderen in de westerse wereld lijdt aan de witte stofzieken die verschillende varianten kent.

Kinderen met deze ziekte overlijden meestal al op jonge leeftijd na een periode met ernstige geestelijke en lichamelijke handicaps. In haar onderzoek integreert Van der Knaap radiologie, neurologie en genetica.

Onderzoekers uit het Midden-Oosten tot China weten haar te vinden. Meer dan zeshonderd artsen sturen haar vanuit het buitenland MRI beelden ter beoordeling. Ouders roemen haar om haar aanpak van de patiëntjes. Van der Knaap heeft voor haar werk al vele eerdere prijzen gekregen.

Prof. Joep Leerssen (52) is sinds 1991 hoogleraar Moderne Europese letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2003 was hij gasthoogleraar aan de Harvard University in het Amerikaanse Massachusetts.

Leerssen heeft veel gepubliceerd over nationale stereotypen en over het verband tussen literatuur, historisch besef en nationalisme. Met zijn boeken National Thought in Europe: A Cultural History in 2006 en Imagology in 2007 heeft hij zijn reputatie blijvend gevestigd, stelt de Spinozacommissie. Zijn boeken worden als grondleggers gezien voor de Ierse cultuurgeschiedenis. Leerssen is een van de oprichters van het interdisciplinaire vakgebeid Europese Studies.

De commissie die de winnaars koos noemt hem een vooraanstaand en erudiet geleerde met een zeer uitgebreide talen- en historische kennis. (FRANS BOSMAN)

undefined

Minister Ronald Plasterk Beeld
Minister Ronald Plasterk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden