Plus

Kaskraker From Sammy With Love, uit bewondering voor Sammy Davis jr.

Toen Stanley Burleson From Sammy With Love in Stockholm zag, raakte hij enthousiast. De kaskraker uit Zweden was geknipt voor hem en Freek Bartels. De musical werd vertaald, kwam met de Zweedse regisseur naar Nederland en beleeft nu zijn première in Amsterdam.

Freek Bartels (l) en Stanley Burleson in From Sammy With Love Beeld Tom Sebus
Freek Bartels (l) en Stanley Burleson in From Sammy With LoveBeeld Tom Sebus

From Sammy With Love is een musical, gespeeld door twee mannen die hun persoonlijke verhaal vermengen met het levensverhaal van Sammy Davis jr. (1928-1990).

Deze topentertainer trad als driejarig jongetje al op met zijn vader en oom. Ging op tournee door de VS en deed zijn hele leven niets liever dan zingen en dansen. Misschien was het podium wel de enige plek waar hij zich thuis voelde en alle problemen uit zijn dagelijks leven kon vergeten.

Achter de schermen
"Het gaat vooral over alles wat zich achter de schermen afspeelde," vertelt musicalacteur, regisseur en choreograaf Burleson. "Hij had veel hits, maar wij brengen ook de vele tegenslagen in zijn leven voor het voetlicht. Alle gebeurtenissen die belangrijk waren. Soms waren die heel schokkend, vooral het racisme waar hij veelvuldig mee te maken had en waar hij tegen vocht."

"Zo moest hij altijd via de achterdeur naar buiten na een optreden. Hij werd als een van de eersten opgeroepen voor het gemengde leger. Veel blanken pikten het niet, hij werd drie keer het ziekenhuis in geslagen en enorm getreiterd. Toen ze erachter kwamen dat hij een entertainer was, moest hij wel elke vrijdagavond voor ze optreden."

Davis trouwde in 1960 met de Zweedse actrice May Britt, het maakte hem in Zweden erg bekend. Zo'n gemengd huwelijk was in 31 Amerikaanse staten nog verboden en riep veel weerstand op. Er waren bommeldingen bij de theaters waar hij optrad en hij kreeg doodsbedreigingen. Hij gaf niet op en werd daardoor een van de eerste voorvechters voor gelijke rechten in de VS.

Beschermd opgegroeid
Maar ook vertelt de voorstelling over zijn vriendschap met Frank Sinatra. Burleson: "Zonder hem had Sammy Davis jr. nooit zo'n carrière gehad. Sinatra zag vanaf het begin dat die jongen heel veel talent had."

Burleson en Bartels, beiden product van een gemengd huwelijk, vertellen aan de hand van het levensverhaal van Sammy Davis jr. over hun eigen ervaringen.

"Wij zijn allebei vrij beschermd opgegroeid," zegt Burleson. Bartels: "En ook nogal Hollands. Ons leven staat niet bol van racisme." Burleson: "Of we hadden het niet door. Of soms gebeurde er iets, waarvan we achteraf dachten: 'Was dat nou racistisch?'"

Wel vertelt Burleson in de show hoe zijn Nederlandse moeder zijn Surinaamse vader heeft ontmoet, tijdens een concert van Fats Domino. En Bartels vertelt hoe iedereen in een andere coupé ging zitten zodra zijn Molukse moeder en oom de trein instapten.

Hard werken
"Maar misschien hebben wij wel meer last van onze geaardheid." Beide acteurs zijn homoseksueel en dat speelt af en toe een rol in hun leven en werk. Dat onderzoeken ze in de voorstelling ook. Zo wordt verhaald hoe Bartels de rol van Jezus in The Passion niet kreeg: een homoseksueel kan toch geen Jezus spelen?

Bartels en Burleson spelen beurtelings Sammy Davis jr. maar verbeelden ook andere personages. En ze tappen. Bartels: "Dat tappen is ontzettend ingewikkeld. Maar het is prachtig om te doen. We genieten er nu van samen op het toneel te staan. Het is hard werken, want we zijn gedurende de hele musical aan de beurt. En dat is heerlijk."

De twee bewonderen de Amerikaanse zanger en danser. "Vooral om hij een echte entertainer was," zegt Bartels. "Hij gebruikte zang, dans en acteren en het ziet er allemaal zo moeiteloos uit. Terwijl hij alles geeft." Burleson: "Wij zijn ook op zoek naar wat hem dreef en waarom hij altijd maar doorging. Hij had een zwaar leven maar voelde zich op toneel als een vis in het water. Daar werd hij geaccepteerd en mocht hij zichzelf zijn."

"Eigenlijk is het geen musical," zegt Burleson. "In een musical speel je een rol en daarmee wordt een verhaal verteld. Hier doorbreken wij de vierde wand. Wij praten tegen het publiek, spelen verteller, maar ook Sammy Davis en onszelf. En we dansen, tappen en zingen veel. Het is eigenlijk gewoon een show!"

From Sammy With Love. Van 28/11 t/m 3/12 in het DeLaMar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden