Update

Karzai: VS werken niet mee met onderzoek bloedbad

De Verenigde Staten werken niet mee met het onderzoek naar het bloedbad dat een Amerikaanse militair zondag in Kandahar aanrichtte en dat aan zestien Afghaanse burgers het leven kostte. Dit heeft de Afghaanse president Hamid Karzai vandaag gezegd.

Redactie
De Afghaanse president Hamid Karzai Beeld getty
De Afghaanse president Hamid KarzaiBeeld getty

Karzai gaf er duidelijk blijk van dat hij schoon genoeg heeft van dit gebrek aan medewerking. De delegatie die hij naar Kandahar heeft gestuurd om de zaak te onderzoeken heeft bepaald niet de medewerking gekregen die mocht worden verwacht, aldus Karzai.

Ook vraagt Karzai zich af of er echt maar één dader is, zoals Washington zegt. 'Dat zijn allemaal vragen die we zullen stellen, heel luid en heel duidelijk', verklaarde Karzai. Kort tevoren had hij met de nabestaanden van het bloedbad gesproken. Zij geloven dat de schutter handlangers heeft gehad. 'Bij een familie werden vrouwen en kinderen in vier kamers gedood. De lichamen werden naar één ruimte gebracht en daar in brand gestoken. Iemand kan dat niet in zijn eentje doen', aldus de president.

'Steeds moeilijker'
Hij zei dat hij een goede band met de VS nastreeft, maar dat dat wel steeds moeilijker wordt. Hij betoogde nogmaals dat de VS de Afghaanse cultuur dienen te respecteren en zich aan de Afghaanse wetten dienen te houden.

Een Amerikaanse militair schoot zondag 16 Afghaanse burgers, onder wie negen kinderen, dood in hun huizen. Dat gebeurde in de zuidelijke provincie Kandahar. Mogelijk is de man door stress en alcohol doorgeslagen. De schietpartij dreef de spanningen tussen de Verenigde Staten en Afghanistan verder op. De verdachte is woensdag naar de VS overgevlogen, tot woede van de Afghanen.

Karzai eiste gisteren dat de NAVO-troepen uit de dorpen zouden vertrekken. De militairen moeten zich terugtrekken naar de eigen bases, zei hij tegen de bezoekende Amerikaanse minister Leon Panetta (Defensie). Ook wil Kabul een jaar eerder dan gepland verantwoordelijk worden voor de veiligheid in het land.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden