Kartelwaakhond wil opheldering gemeente over paspoortfoto's

Monopoliewaakhond ACM is een onderzoek gestart naar de wijze waarop Amsterdam pasfotohokjes in de zeven nieuwe 'Stadsloketten' heeft aanbesteed. Mogelijk is er sprake van oneerlijke concurrentie.

Herman Stil
Pasfotografie in de Stopera. In de naastgelegen paspoortafdeling van de gemeente stata inmiddels een concurrerende pasfotomachine. Beeld Amaury Miller
Pasfotografie in de Stopera. In de naastgelegen paspoortafdeling van de gemeente stata inmiddels een concurrerende pasfotomachine.Beeld Amaury Miller

Amsterdam gunde de opdracht om op zeven plekken in de stad pasfothokjes neer te zetten eind vorig jaar onderhands aan één leverancier.

Onder de Amsterdamse pasfotofotografen ontstond na publicatie van de plannen in Het Parool grote ophef, omdat ze niet mee konden dingen naar de opdracht. Door concurrerende fotohokjes bij de paspoortbalies neer te zetten, zou hun voortbestaan worden bedreigd.

Aanvullend onderzoek
Toen drie Stadsloketten - de opvolgers van de stadsdeelkantoren - van fotocabines waren voorzien, draaide de gemeente bij en besteedde de resterende vier locaties ook bij Amsterdamse bedrijven aan. Maar dat was volgens de fotobranche te laat. De branchevereniging diende een klacht in bij Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Die ziet nu genoeg aanleiding voor aanvullend onderzoek. Zo wil ACM weten hoe de oorspronkelijke aanbesteding is verlopen en welke toezeggingen de gemeente daarbij heeft gedaan. Ook zet ACM vraagtekens bij de praktijk dat ambtenaren aan de paspoortbalie gratis pasfotosessies kunnen uitdelen.

'We willen beoordelen of dit een economische activiteit van een overheid is,' zegt een woordvoerder van ACM. Daarbij is volgens hem niet gezegd dat het tot nadere stappen komt. 'We winnen nu informatie in om te kijken of er reden is om de wet te handhaven.' Een uitslag kan nog weken op zich laten wachten.

Noodzaak
Volgens wethouder dienstverlening Abdeluheb Choho is er niets aan de hand. Hij vindt het voldoende dat Amsterdam 'zonder noodzaak daartoe' halverwege de aanbesteding protesterende fotografen alsnog de gelegenheid heeft gegeven mee te bieden.

Volgens Choho was er weinig animo in de Amsterdamse fotobranche. In de brief aan ACM schrijft hij dat drie van de acht uitgenodigde partijen hebben gereageerd, aan de gemeenteraad houdt hij het op één partij.

Bovendien wordt paspoortaanvragers volgens de wethouder inmiddels gewezen op de mogelijkheid foto's bij een professioneel fotograaf te laten maken. De 'gratis' pasfoto's die paspoortambtenaren kunnen uitdelen, zijn bedoeld om mensen bij wie de pasfoto niet aan de normen voldoet, niet extra op kosten te jagen.

12.000 euro
Dat de fotohokjes goedkoper zijn (twee foto's voor vijf euro) dan de meeste pasfotofotografen komt volgens Choho doordat de kostprijs van een automatenfoto nu eenmaal lager is dan die bij een fotograaf van vlees en bloed. 'Het maken van pasfoto's hoeft niet langer handwerk te zijn, maar kan worden overgenomen door een machine.'

De zeven hokjes kosten de gemeente jaarlijks ruim 12.000 euro, maar dat zou via het vergeven van concessies worden teruggehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden