Karst T. was een aardige Einzelgänger

Bugemeester Harry de Vries (links) van de gemeente Lingewaard bij de woning van de 38-jarige Karst T. in Huissen. Foto ANP Beeld
Bugemeester Harry de Vries (links) van de gemeente Lingewaard bij de woning van de 38-jarige Karst T. in Huissen. Foto ANP

AMSTERDAM - De 38-jarige Karst T. uit het Gelderse Huissen, die donderdag bij de Koninginnedagviering in Apeldoorn in zijn Suzuki Swift op het publiek inreed, is vannacht overleden aan zijn verwondingen. Bij zijn actie kwamen vijf omstanders om het leven en vielen vier zwaargewonden en acht lichtgewonden. Twee slachtoffers zijn in levensgevaar.

Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat anderen betrokken zijn bij T.'s aanslag op de koninklijke familie. Bij de doorzoeking van de woning van T. zijn geen wapens of explosieven gevonden.

T. reed dwars door de mensenmenigte in de richting van de open bus waarin de koninklijke familie werd vervoerd. De auto miste de bus en kwam tot stilstand tegen het monument De Naald.

Karst T. was een Einzelgänger. Een erg intelligente man, maar nogal op zichzelf. Grappig ook, en ontzettend aardig, zo typeren kennissen hem. Van enige haat tegen het koningshuis of de Oranjes heeft hij nooit blijk gegeven.

T. groeide op in Liemers, een streek in het oosten van Gelderland, en was afkomstig uit een rustig gezin. Zijn vader werkt als gemeenteambtenaar. T. had geen of weinig vrienden. Op contact met mensen die hem niet lang kenden, was hij niet gesteld. Telefoontjes beantwoordde hij evenmin. Ook zou hij zich soms maanden onbereikbaar hebben gehouden voor zijn familie.

Volgens de huiseigenaar kwam T. anderhalf jaar geleden in Huissen wonen, vlak na de oplevering van het woningcomplex. Hij vertelde dat hij in de put had gezeten. Hij had onlangs zijn huur opgezegd. Zijn huis had hij grotendeels leeggehaald.

De huurbaas omschrijft zijn huurder als een rustige jongen, die nooit voor problemen zorgde en die netjes op tijd zijn huur betaalde. T. zou enkele maanden geleden zijn baan als beveiliger zijn kwijtgeraakt en de huur niet meer hebben kunnen betalen.

De buurvrouw weet te vertellen dat de huurwoning vrijwel leeg is. "Vandaag zou de sleuteloverdracht zijn." De Suzuki Swift heeft ze van de televisiebeelden herkend als de auto die altijd bij haar om de hoek stond geparkeerd.


Koninginnedag zo veel mogelijk in stand houden
Koninginnedag moet volgens minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zo veel mogelijk in stand worden gehouden, al moet er worden nagedacht of en zo ja, hoe het anders moet na het drama.

In Apeldoorn is het een dag na de aanslag een komen en gaan van mensen die bloemen en briefjes neerleggen op de plek van het incident.

In het stadhuis van Apeldoorn is het mogelijk het condoleanceregister te tekenen. De verwachting is dat veel mensen vandaag Apeldoorn zullen bezoeken om hun medeleven te betuigen.

In de Grote Kerk is vanavond een samenkomst waarbij wordt stilgestaan bij het incident. Meer dan tienduizend mensen uit de hele wereld hebben inmiddels op de site www.condoleanceregister.com een blijk van medeleven betuigd aan de slachtoffers van het drama. Bij de aanslag kwamen naast T. drie mannen en twee vrouwen om. De gewonden zijn vijf mannen, vier vrouwen en drie kinderen van zestien, vijftien en negen jaar oud.

T.'s dood betekent het einde van het strafrechtelijke onderzoek tegen hem. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden