Update

Karremans mogelijk getuige in proces-Mladic

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal gaat meer dan 400 getuigen oproepen in het proces tegen Ratko Mladic, dat op 16 mei begint. Over enkele bijzonder gevoelige categorieën getuigen wilde de Belg zich echter niet nader uitlaten tijdens een ontmoeting met de Haagse pers vandaag.

Archieffoto van Mladic Beeld AFP
Archieffoto van MladicBeeld AFP

Zo noemde hij een getuigenis van Thom Karremans desgevraagd slechts een 'mogelijkheid', zonder te zeggen of de voormalige commandant van Dutchbat daadwerkelijk in het getuigenbankje zal worden geroepen.

Karremans had diverse confrontaties met de toenmalige Bosnisch-Servische legerleider Mladic na de val van de enclave Srebrenica in 1995.

Glas heffen
Beelden van de onderhandelingen in Hotel Fontana zijn talloze keren uitgezonden op de Nederlandse televisie. Karremans werd toen vernederd en moest het glas heffen met Mladic, terwijl de Bosnisch-Servische troepen zich even verderop opmaakten om duizenden moslims te doden. De licht bewapende Nederlandse VN-militairen bleken niet in staat de volkenmoord te voorkomen.

Brammertz wilde zich ook niet uitlaten over een conflict met de verdediging over getuigenissen van voormalige ondergeschikten van Mladic. Het geschil gaat over de vraag of zij eerder gedane beschuldigingen in de zaak tegen hun voormalige baas moeten herhalen.

Zo verklaarde generaal Radislav Krstic, de commandant van het Bosnisch-Servische korps dat Srebrenica veroverde, tijdens zijn proces in 2000/01 dat de genocide is bedacht door Mladic en enkele 'zieke geesten' om hem heen. De rechters zullen uiteindelijk moeten beslissen of dit soort aantijgingen oog in oog met Mladic in de Haagse rechtszaal moet worden herhaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden